Stel uw vraag Subsidie

Energieheld van Vaals: Joop Göttgens (gepensioneerd ingenieur)

De belangstelling voor de duurzaamheidgedachte, waar het energieverbruik deel van uit maakt, is bij Joop Göttgens al in de jaren ‘70 gewekt. “Voor mij vormde de Club van Rome* het inzicht dat wij roofbouw op onze planeet aan het plegen zijn. Energiezuiniger en milieubewuster leven zijn sindsdien thema’s die mij heel erg hebben getriggerd”, vertelt Göttgens. 
 “Dat onze manier van leven nog steeds zorgt voor een te hoge uitstoot van broeikasgassen die het klimaat sterk beïnvloeden, staat voor mij niet ter discussie. Dat is wetenschappelijk onomstotelijk bewezen.  Het CO2-gehalte in de atmosfeer is sinds de industriële revolutie in de 18e eeuw, met meer dan veertig procent toegenomen. We moesten eigenlijk allang begonnen zijn met het drastisch inperken van onze uitstoot maar we doen nog veel te weinig en het CO2 gehalte in de atmosfeer stijgt nog steeds. Nu nog! Het thema wordt echter steeds actueler en langzaam dringt de urgentie tot iedereen door. ”


*De Club van Rome is een particuliere stichting die in april 1968 werd opgericht door Europese wetenschappers, om hun bezorgdheid over de toekomst van de wereld voor het voetlicht te brengen.

“Ik heb begin jaren 90 een huis ontworpen dat volledig energieneutraal was. Ik wilde dit huis bouwen in Sittard, maar kreeg echter geen bouwvergunning omdat het niet in het straatbeeld paste! Vervolgens heb ik in 1992 een nieuw ontwerp ingediend dat wel paste in het straatbeeld, met zonnecellen op het dak en zware isolatie,  maar niet meer volledig energieneutraal was. Het was een heel duurzaam concept met moestuin, al het schilderwerk op natuurlijke basis, gescheiden watersystemen waarbij regenwater hergebruikt werd enz. Zo kom je van het een naar het ander. Ik heb in dat huis tot eind 2004 gewoond. Toen ben ik weer terug verhuisd naar mijn geboortegrond: Vaals. Hier wilde ik graag centraal wonen, met korte loopafstanden naar het centrum en daarom  heb ik begin 2006 dit huis uit 1979 in de Bergstraat gekocht.  Het huis was slecht geïsoleerd en had enkelvoudig glas. Toen heb ik eerst een plan de campagne gemaakt: wat moest er allemaal gebeuren om ook van dit huis een energiezuinig huis te maken. Sindsdien is elk jaar een stuk gerealiseerd en nog even en ook dit huis is energieneutraal. Het belangrijkste maar ook het meest ingrijpende is natuurlijk het isoleren van dak, vloeren, muren en ramen. Daar ben ik nog niet helemaal klaar mee. Daarnaast zijn zonnecellen geplaatst, is de centrale verwarming wel nog op gas maar door een extreem zuinig exemplaar vervangen, is praktisch de hele verlichting op LED omgebouwd en is apparatuur met A+++ label in de loop der jaren aangeschaft. Laatst heb ik een infrarood paneel laten plaatsten in de badkamer, waardoor ik nu heel plaatselijk warmte kan creëren. Je moet je wel realiseren dat het niet allemaal in een keer kan en ook niet hoeft. Bovendien komen de normen steeds hoger te liggen. De duurzaamheidsgedachte gaat echter verder: ik eet weinig vlees, heb alweer mijn eigen moestuin, rijd  veelal elektrisch en vlieg zelden privé.”

“Nou en of, het energieverbruik van dit huis wordt elk jaar minder: het gasverbruik is ongeveer naar 25 procent gedaald ten opzichte van 2006 en ik lever nu zelfs elektriciteit aan het net in plaats van de 1600 kWh per jaar die ik in 2006 nog nodig had!”

“Ik zou iedereen aanbevelen van zijn of haar huis een energiescan te laten maken. Laat iemand komen, bijvoorbeeld een Energiecoach; dit initiatief is namelijk voortreffelijk! Een Energiecoach komt bij je thuis en maakt een adviesrapport op maat. Die kan jou zeggen; je moet daar en daar mee beginnen en dan ga je gewoon aan de slag!”

Energiecoach Vaals

Joop Göttgens uit Vaals: “We moesten eigenlijk allang begonnen zijn met het drastisch inperken van onze uitstoot. maar we doen nog veel te weinig en het CO2 gehalte in de atmosfeer stijgt nog steeds.”

Kalender