Stel uw vraag Subsidie
Terug

Gegevens activiteit

30 September 2020
van 19.00 tot 21.30 uur
Enexishuis Limburg President Rooseveltlaan 219 Maastricht

Meer activiteiten

Cursus VvE's met Energie - 5, 19 oktober en 2 november 2022 Informatiemiddag Zonnepanelen en laadpunten voor VvE's

Gratis cursus verduurzaming van uw VvE
30 September 2020

De cursusdagen zijn op 30 september, 14 & 28 oktober. 


Deelname: max. 2 personen per VvE. Aanmelden of meer informatie? Mail naar vve-balie@maastricht.nl


U wilt uw appartementencomplex zo energiezuinig en duurzaam mogelijk maken? Doe dan mee met de gratis cursus verduurzaming van VvE’s.


Tijdens de cursus leert u welke stappen nodig zijn voor een goed duurzaamheidsplan voor uw VvE. Aan bod komt o.a.: het belang van een goed plan (zoals het betrekken van bewoners), subsidies en leningen.


De cursus wordt in principe gegeven in het Enexishuis Limburg. Als dit niet mogelijk is vanwege coronamaatregelen dan geven wij de cursus online. Wij hebben daar goede ervaringen mee. Wij berichten u tijdig over de vorm van de cursus.


Blok 1 - Woensdag 30 september 19:00-21:30 uur


Deel 1 - Waar staat uw VvE? 


Welke vraagstukken zien we over het algemeen bij VvE’s? En hoe verhouden die zich tot uw eigen VvE? Wat is hetzelfde, wat is anders, wat betekent dat voor de verduurzaming van uw gebouw? 


Deel 2 - Technische aspecten


Het gebouw als geheel en de rol van VvE's in de energietransitie. We lichten de driestappenstrategie voor een energiezuinig ontwerp toe (Trias Energetica) en behandelen de verduurzamingsmaatregelen die er zoal zijn. 


Deel 3 - Hoe maak je een goed duurzaam meerjarenonderhoudsplan? Praktijkvoorbeelden.


We kijken hoe uw pand er bouwkundig en installatietechnisch voorstaat en naar het huidige energiegebruik (nulmeting). Vervolgens behandelen we de logische stappen naar vermindering van het energieverbruik. En we kijken hoe u dit kunt financieren (vooruitblik volgende les). 


Blok 2 - Woensdag 14 oktober 19:00-21:30 uur 


Deel 1 - Juridische aspecten


We kijken naar splitsingsakten en modelreglementen. Welke maatregelen zijn voor de individuele bewoner(s) van het gebouw en welke voor de VvE. Hoeveel leden moeten instemmen met het meerjarenonderhoudsplan zodat u aan de slag kan. percentages voor besluitvorming. We maken u verder wegwijs in de belangrijkste wet- en regelgeving. 


Deel 2 - Financiering 


Het huishoudboekje van de VvE onder de loep: sparen of investeren, Vrijkomende kasstromen en welke subsidies en lening zijn er. Doorrekenen van de business case, liquiditeitsbegrotingen (wat is in kas en wat zetten we in voor het onderhoudsplan). Opstellen van een meerjarenonderhoudsplan voor 30 jaar. 


Deel 3 - Proces


Hoe zorgt u ervoor dat de leden instemmen met het meerjarenonderhoudsplan, hoe verbreedt u het draagvlak en welke stappen volgt u. Kortom we gaan in op de psychologie van overleg en afstemming. 


Blok 3 - Woensdag 28 oktober 19:00-21:30 uur


Deel 1 - Op het dak 


Welke verschillende modellen zonnepanelen zijn beschikbaar voor VvE’s (o.a. mede afhankelijk van het elektriciteitsgebruik.). Hoe werken groene daken en hoe kunt u warmte ‘oogsten.’.


Deel 2 - In actie


Welke stappen gaat u nu concreet zetten, wat heeft u nog nodig (stel uw vragen!), beren op de weg binnen uw VvE (groepsdynamiek), hoe kunt u onderling netwerken.


Voorafgaand aan de cursus


We starten de eerste keer met een kennismakingsronde en laten uw VvE pand op een foto zien. Handig als u, voor zover mogelijk, de volgende gegevens van uw pand dan kunt toelichten.   • Bouwjaar en het aantal woningen.

  • Eventueel collectief energieverbruik (kWh en m3 per jaar).

  • Het meerjarenonderhoudsplan van uw vereniging (als u die heeft).

  • De maatregelen die uw vereniging eventueel al getroffen heeft om energie te besparen. 

  • Betrokkenheid bewoners en hun opkomst bij de Algemene Leden vergadering?


Over VvE’s Met Energie


Sinds 2012 is VvE's Met Energie actief bij het opleiden, adviseren en begeleiden van VvE-leden die hun gebouw willen verduurzamen We werken volgens het principe van leren van elkaar en collectief eigenaar- en opdrachtgever. We weten wat er allemaal komt kijken bij het opstellen van een duurzaam meerjarenplanonderhoudsplan: juridisch, technisch, samenwerking binnen de VvE maar ook met externe partijen.