Stel uw vraag Subsidie

Limbrichterveld aardgasvrij
9 Oktober 2018

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 27 gemeenten in Nederland een rijksbijdrage toegekend voor het aardgasvrij maken van een wijk. Sittard-Geleen is een van deze 27 gemeenten: Deze bijdrage is ontvangen om de Sittardse wijk Limbrichterveld aardgasvrij te maken. 

“Dit is hartstikke mooi nieuws. Door de combinatie van aansluiting op Het Groene Net en woningisolatie kunnen we als een van de eerste gemeenten in Nederland een hele wijk aardgasvrij maken”, legt wethouder Kim Schmitz (Duurzaamheid) uit. “De gemeente loopt daarin voorop naar een duurzame toekomst.”

Met de ondertekening van het klimaatakkoord van Parijs in 2015 heeft Nederland zich gebonden aan maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan. Het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving is hiervan een belangrijk onderdeel. Op dit moment zijn nog bijna alle Nederlandse huizen aangesloten op het gasnet. De ambitie in 2050 volledig aardgasvrij te zijn, houdt in dat dagelijks bijna 600 bestaande woningen omgebouwd moeten worden van gas naar een duurzame warmtebron.

Met het lokale warmtenet Het Groene Net beschikt Sittard-Geleen over de mogelijkheid om dit jaar nog te starten. In de wijk Limbrichterveld zijn al een aantal woningen en een verzorgingstehuis aangesloten op het duurzame warmtenet. Met de bijdrage van het Rijk wordt nu ook de rest van de wijk hierop aangesloten. De gemeente werkt hiervoor samen met onder andere woningcorporaties, Dubbel Duurzaam en huurders en/of woningeigenaren in de wijk.

 

Inwoners en ondernemers in de wijk worden binnenkort geïnformeerd over wat de overgang naar aardgasvrij wonen betekent en wat zij zelf kunnen betekenen in deze transitie.

De wijk Limbrichterveld wordt aardgasvrij!

Kalender