Stel uw vraag Subsidie

Warmtefonds: mogelijk nieuwe optie voor financieren verduurzamen woning
22 Februari 2019

PBL rekent Warmtefonds voor huizen door


Mensen die hun woning willen isoleren en verder verduurzamen, kunnen daarvoor in de nabije toekomst waarschijnlijk (financiële)hulp krijgen vanuit de overheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat, op dit moment, twee opties doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Plan Bureau (CPB): één lening tegen een gunstig rentetarief en één subsidie voor het isoleren van woningen. Dit is het idee van de onderhandelaars van het Klimaatakkoord. Naar verwachting worden op 13 maar 2019 de berekeningen van het PBL bekendgemaakt. Vanaf medio maart 2019 is er meer bekend. Houd deze website daarom goed in de gaten!

Woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) zouden maximaal 25.000 euro kunnen lenen (50.000 euro bij volledig aardgasvrij) over een looptijd van 20 jaar tegen een rentetarief van 2% rente. Deze lening lijkt op een bouwdepot: het geld wordt niet op de rekening van de bewoner gestort, maar in een pot waaruit de aannemer (of leverancier) kan putten. Deze plannen worden momenteel doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Plan Bureau. Naar verwachting worden op 13 maart 2019 de berekeningen van het PBL bekendgemaakt.

Er bestaat al één landelijke (Nationale Energiebespaarlening) en één provinciale lening (Stimuleringslening Duurzaam Thuis). Het warmtefonds gaat er waarschijnlijk iets anders uitzien. Wat de verschillen zijn, worden later bekend gemaakt.

Een andere mogelijkheid die momenteel onderzocht wordt door het Planbureau voor de Leefomgeving, is een subsidie van 10% op duurzame investeringen. Hieraan zit een maximum van 2.500 euro. Deze plannen worden momenteel doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Plan Bureau. Naar verwachting worden op 13 maart 2019 de berekeningen van het PBL bekendgemaakt.

De overheid en private partijen maken tot 2030 een bedrag van maximaal 4,5 miljard euro vrij voor het isoleren en verder verduurzamen van woningen. De overheid stopt zelf jaarlijks 50 tot 80 miljoen euro in het fonds. Het overige deel wordt bijgevuld met private middelen.

“Huishoudens kunnen hiermee aansluitend bij de wijkenaanpak, de levensfase en een voor hen passend moment, bijvoorbeeld bij de aankoop of verbouwing van hun woning of de vervanging van de cv-ketel, stappen zetten naar een lagere energierekening en duurzaam huis.”

Kalender