Stel uw vraag Subsidie

Proeftuin Aardgasvrij Limbrichterveld Noord

Sittard-Geleen wordt aardgasvrij, net als de rest van Nederland. Dat betekent dat voor 2050 alle woningen en panden aan een andere energiebron moeten worden aangesloten om te verwarmen, te koken en te douchen. Dat lijkt misschien nog ver weg, maar dat is het niet.


Om deze klus te klaren, beginnen we nu. In de wijk Limbrichterveld Noord. Een wijk waarin al gebruik wordt gemaakt van het warmtenet Het Groene Net.


Er zijn veel redenen om wonen zonder aardgas te omarmen. We weten allemaal dat het gebruik van aardgas zorgt voor meer CO2-uitstoot, wat zorgt voor opwarming van de aarde. Door het gebruik van aardgas te verminderen en uiteindelijk zelfs stop te zetten, werken we met elkaar aan een betere en duurzame leefomgeving. Aan een gemeente waar het niet alleen nu, maar ook in de toekomst - de toekomst van onze kleinkinderen en hún kinderen - aangenaam wonen, leven en genieten is.

De gemeente Sittard-Geleen heeft een projectwebsite opgezet waar je alle informatie over en rondom de Proeftuin Aardgasvrij Limbrichterveld Noord terug kunt vinden. Via deze site kun je ook je vragen en suggesties aan de gemeente doorgeven:

www.aardgasvrijlvn.nl

Er zijn verschillende opties om woningen aardgasvrij te maken. Zo is in de wijk Limbrichterveld is een warmtenet beschikbaar: Het Groene Net. 

 

Het Groene Net is een een warmtenet in de Westelijke Mijnstreek en zet restwarmte (afkomstig van Chemelot en de Biomassacentrale in Sittard) in om woningen en kantoren te verwarmen. In de toekomst maar liefst 30.000 woningen en 80 kantoren in Sittard-Geleen, Beek en Stein. Woningen aangesloten op het warmtenet hebben geen gasrekening meer, maar een warmterekening. De CV ketel wordt vervangen voor een afleverset van Het Groene Net.

 

Meer informatie? Of ben je benieuwd hoe dit werkt? Kijk op de website van Het Groene Net

 

Er zijn verschillende opties om woningen aardgasvrij te maken. Zo is in de wijk Limbrichterveld is een warmtenet beschikbaar: Het Groene Net. Naast dit collectieve warmtenet, kun je er ook voor kiezen om je woning zélf aardgasvrij te maken. 

Zelf je woning aardgasvrij maken kan op dit moment door de woning volledig elektrisch te verwarmen. Hiervoor is het erg belangrijk dat de woning goed geisoleerd is, vloerverwarming of laagtemperatuurradiatoren heeft en warmtepomp. Ook geen elektriciteitsrekening meer? Leg dan ook voldoende zonnepanelen op je dak. Meer informatie? Neem contact op met Stichting Dubbel Duurzaam.

Vragen, suggesties of tips om de overgang naar aardgasvrij in goede banen te leiden? Laat het de gemeente Sittard-Geleen weten via het e-mailadres aardgasvrij@sittard-geleen.nl. Andere contactgegevens vindt u op de website www.aardgasvrijlvn.nl.

Aardgasvrij wonen samen mogelijk maken

Kalender