Stel uw vraag Subsidie

Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Daardoor bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik onder de douche en in de keuken. Een zonneboiler is een duurzame vervanger van aardgas. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden van 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo'n 180 m3 gas en 330 kilo CO2-uitstoot.

Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft op je energieverbruik voor warm water. Een zonneboiler is een duurzame vervanger van aardgas. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. 

Een zonneboiler voor 4 personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer € 3.300 inclusief installeren. De subsidie voor zo'n zonneboiler is ongeveer € 1.000. Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, grotere kosten meer. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op je kosten voor warm water. Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart met een zonneboiler zo'n 180 m3 gas. Dat is € 150 per jaar aan gaskosten (prijspeil 2021). Daarvan blijft zo'n € 130 over als de elektriciteitskosten voor de pomp (€ 10 voor circa 40 kWh verbruik voor een pomp zonneboiler pomp) en onderhoudskosten (€ 10 per jaar) betaald zijn.

Aantal personen Collector / Voorraadvat (m2/liter)*

Aankoopprijs

(eenmalig)

Subsidie

(eenmalig)

Besparing gas Besparing kosten gas**
2 2 m2 / 80 liter € 2.500 € 600 120 m3 € 100
4 3,5 m2 / 150 liter € 3.300 € 1.000 180 m3 € 150
6 5 m2 / 220 liter € 4.300 € 1.350 240 m3 € 190

*De grootte van de collector en het voorraadvat is gebaseerd op een gemiddeld waterverbruik. Verbruikt jouw huishouden veel water, dan heb je een groter voorraadvat nodig.

*Bij de besparing op je gaskosten per jaar is uitgegaan van een gasprijs van 79 cent (prijspeil 2021).

*Netto bespaar je 15 tot 25 euro minder omdat je ook kosten hebt voor onderhoud en voor stroom voor de pomp.

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:

- Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.

- Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.

- Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) voor het warme water.

- Een naverwarmer, meestal de combiketel.

In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer. Vooral 's winters wordt het water niet warm genoeg en springt de naverwarmer bij. In de meeste huizen is dat een hr-ketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen. Meer daarover op Drinkwater.

De grootte van een zonneboiler wordt meestal afgestemd op de hoeveelheid warmte die in de zomer nodig is om het water op te warmen. Een grotere installatie die in de winter meer warmte (voor warm water) kan leveren, zou ’s zomers veel warmte onbenut laten.

1. Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. De subsidie voor een zonneboiler voor 4 personen is zo'n 1.000 euro. Kijk voor meer informatie op Subsidie zonneboilers.

2. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. Voor 4 personen is een collector van 3,5 m2 geschikt, met een opslagvat van 150 liter.

3. De beste opbrengst heb je bij een plaatsing op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat je zonneboiler niet in de schaduw komt te liggen.

4. Laat de zonneboiler plaatsen door een vakman. Kijk op bijvoorbeeld op QBIS.nl voor een betrouwbare installateur.

6. Voor het plaatsen van een zonneboiler heb je geen vergunning nodig, als je je aan de regels houdt. Meer informatie lees je in deze pdf van de Rijksoverheid.

7. Laat een schermpje plaatsen op een goed zichtbare plek waarop je kunt zien of de zonneboiler goed werkt of een storing heeft.

Warm water door de zon, geweldig!

Energieheld

Lees meer >>

Kalender