Stel uw vraag Subsidie

Zonnecentrale Meerssen: laat de zon maar komen
3 April 2019

Op twee dakdelen van het bestuurscentrum liggen sinds afgelopen week zonnepanelen. Vrijdag 5 april wordt de rest geplaatst. In totaal komen er 250 zonnepanelen te liggen. Ingekocht door 32 inwoners van de gemeente Meerssen. Zij maken straks dankbaar gebruik van zonne-energie. Goed voor het milieu én voelbaar in de portemonnee.

De duurzame energie die de zonnepanelen opwekken wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Het geld dat de teruglevering oplevert komt terecht bij EMEC, de Eerste Maastrichtse Energie Coöperatie. Zij verdelen het vervolgens onder de mensen die de panelen gekocht hebben. De 32 deelnemers kunnen via een app (Voorstroom) de productie van hun panelen op de voet volgen.

Het enthousiasme onder de bewoners was groot, want alle panelen waren snel verkocht. Er is zelfs een wachtlijst ontstaan. De gemeente bekijkt eerst wat de ervaringen zijn met deze pilot. Afhankelijk van de ervaringen wordt gekeken of ook op andere daken van gemeentelijke gebouwen zonnepanelen worden gelegd.

De Zonnecentrale Meerssen past perfect bij de energietransitie waar we op dit moment midden in zitten. De energietransitie houdt in dat we anders met energie moeten omgaan. Energie moet anders worden opgewekt en energie moet anders worden gebruikt. Fossiele brandstoffen worden vervangen door duurzame energiebronnen en deze duurzame energie moeten we slim gebruiken. Met deelname aan de Zonnecentrale Meerssen leveren de deelnemers een bijdrage aan het opwekken van groene stroom, investeren ze in het klimaat én realiseren ze een korting op de energierekening.

EMEC is een onafhankelijke energiecoöperatie. Als lid van de coöperatie kunt u meepraten en meebeslissen over het beleid door middel van stemrecht. Jong en oud zijn welkom binnen de coöperatie, zolang zij duurzame energie een warm hart toedragen. Als deelnemer in de zonnecentrale wordt u automatisch lid bij de coöperatie. EMEC is een lokaal initiatief, vóór en dóór inwoners uit de regio Maastricht. Ze werken zoveel mogelijk samen met lokale bedrijven en organisaties en steunen op die manier de lokale economie.

EMEC zoekt nog nieuwe deelnemers. Kijk op hun website voor meer informatie en contactgegevens.

Foto: met dank aan EMEC

Kalender