Stel uw vraag Subsidie

Subsidies en leningen

Je woning verduurzamen? Het is een kwestie van doen, maar ook van investeren. De overheid biedt nu meerdere subsidies en leningen aan zodat je geld én energie kunt besparen. 


 

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing

Ben jij eigenaar van een koopwoning en is dit jouw hoofdverblijf? Dan kun je gebruik maken van de landelijke Investeringssubsidie Duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Via deze regeling kun je subsidie krijgen voor een warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en 5 typen isolatiemaatregelen (gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zolder/vlieringsvloerisolatie, vloer-/bodemisolatie en hoogrendementsglas). 

Op deze manier kun je jouw huis isoleren én duurzaam verwarmen tegen lagere kosten.

Je vraagt deze subsidie aan binnen 12 maanden na de aanschaf en installatie. Bekijk wel van te voren:

- het handige stappenplan van RVO.nl

- de subsidievoorwaarden (inclusief apparatenlijst) m.b.t. de warmtepompen

- de subsidievoorwaarden (inclusief apparatenlijst) m.b.t. de zonneboilers

- de subsidievoorwaarden m.b.t. een aansluiting op een warmtenet

- de subsidievoorwaarden (inclusief maatregellijst) m.b.t. de isolatiemaatregelen

Meer informatie en het aanvragen van de ISDE subsidie gaat via de website Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

Verenigingen van Eigenaren (VvE) kunnen gebruik maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Via deze regeling kunnen VvE's subsidie krijgen voor energieadvies, procesbegeleiding, het isoleren van het dak, de gevel, de spouwmuren, zolder/vlieringsvloer, vloer, bodem en het plaatsen van hoogrendementsglas en isolerende panelen.

Meer informatie en het aanvragen van de ISDE subsidie gaat via de website Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Let op: per 1-1-2021 is deze regeling voor woningeigenaren gesloten. Per 4-1-2021 kunnen woningeneigenaren voor subsidie op isolatiemaatregelen terecht bij de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) - zie bovenstaand.

Zonnepanelen op eigen dak? Als koopwoningeigenaar kun je de BTW over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen via de Belastingdienst. Daarnaast geldt op dit moment de salderingsregeling. Deze wordt op termijn  vervangen voor een terugleversubsidie.

BTW terugvragen

Als koopwoningeigenaar kun je de BTW over de aanschaf én installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. 

Meer informatie kun je vinden via de website van de  Belastingdienst. MilieuCentraal heeft een handig stappenplan gemaakt voor de teruggave van de BTW op zonnepanelen.

Er zijn zonnepanelenleveranciers die je kunnen helpen bij het terugvragen van de BTW of de BTW zelfs al van de factuur af kunnen trekken. Vraag dit na bij je leverancier.

Salderingsregeling

In de zomer en overdag wek je waarschijnlijk met eigen zonnepanelen meer elektriciteit op dan dat je op dat moment nodig hebt. Je levert dan elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet. In de wintermaanden en 's avonds wek je minder of niets op, maar heb je wel elektriciteit nodig. Dan ontvang je elektriciteit van het elektriciteitsnet.

Dat maakt niets uit, want jouw energieleverancier verrekent dit verbruik met de elektriciteit die je terug geleverd hebt ("salderen"). Je betaalt dus alleen het "extra verbruik" dat onder aan de streep over is.

Salderen gebeurt niet automatisch, daarvoor moet je je registreren op energieleveren.nl. Zo weten je energieleverancier en netbeheerder dat je energie kunt gaan terugleveren. Bij vragen neem je contact op met je energieleverancier.

Stimuleringslening Duurzaam Thuis Provincie

Minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen? Langer zelfstandig thuis wonen? Meedoen met een postcoderoosproject? En wil je hiervoor geld investeren? De Provincie Limburg biedt je hierbij ondersteuning in de vorm van een stimuleringslening en/of een verzilverlening. Meer info lees je hier.

Deze lening is bij het Nationaal Warmtefonds ter beschikking gesteld voor het financieren van energiebesparende en duurzame energieopwekkende maatregelen. Meer informatie is te vinden op: energiebespaarlening.nl.

Check altijd de energiesubsidiewijzer. Hier vind je welke energiesubsidies voor jouw gemeente actueel zijn.

Er zijn interessante subsidies en duurzaamheidsleningen beschikbaar.

Energieheld

Lees meer >>

Kalender