Stel uw vraag Subsidie

Subsidie op pelletkachels en biomassaketels verdwijnt
13 November 2019

De huidige Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) gaat flink veranderen. Op dit moment is het mogelijk voor huishoudens en andere kleinverbruikers om subsidie te krijgen op de aanschaf en installatie van zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels en biomassaketels. Dit om de emissie van CO2 te verminderen.


Vanaf 1 januari 2020 vervallen de pelletkachels en de biomassaketels uit dit lijstje. Het is niet meer mogelijk om voor deze installaties subsidie te krijgen. Dat laat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat afgelopen dinsdag (12-11-2019) weten via een Kamerbrief aan de Tweede Kamer.


Pelletkachels en biomassaketels stoken woningen warm door de verbranding van houtpellets of houtblokken/-restanten. Door deze verbranding komt fijnstof, stikstof en koolmonoxide vrij en dat weegt onvoldoende op tegen de CO2emissiereductie (aldus het SEO Economisch Onderzoek). 


Naast het afschaffen de subsidie voor de pelletketel en biomassaketel, maakt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ook bekend dat de ISDE-subsidie voor nieuwbouw gaat veranderen: Aardgasvrije nieuwbouwwoningen kunnen geen ISDE-subsidie meer aanvragen.


Voor bestaande woningen blijft de ISDE-subsidie voor warmtepompen en zonneboilers bestaan. Waarschijnlijk wordt deze subsidie zelfs verlengt tot 2030 en wordt deze op termijn ook opengesteld voor Verenging van Eigenaren (VvE’s). 

Subsidie op pelletkachels en biomassaketels verdwijnt

Kalender