Stel uw vraag Subsidie

Alles in huis met PlusJeHuis
25 Oktober 2017

Een keer Googlen op zonnepanelen en je ziet talloze aanbieders. En hoe zit het met gevelisolatie en een warmtepomp? Om woningbezitters wegwijs te maken in al deze duurzame maatregelen is het project Plus je Huis gestart. “Bewoners worden door ons volledig ontzorgt. Van advies en offerte tot financieringsmogelijkheden, uitvoering en garantie”, vertelt Maurice Benneker, manager Business en Marketing van Volta Limburg.

Van Parijs naar Maastricht

“We staan als stad voor een uitdaging. Hoe brengen we de doelen van het energieakkoord van Parijs naar Maastricht?” stelt Peter Rompelberg, beleidsmedewerker bij Gemeente Maastricht. “De gemeente heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn, maar hoe gaan we dat doen? Een paar jaar geleden hebben we daarom aan ruim 40 bewoners gevraagd hoe de gemeente ze kan helpen bij die energietransitie. De meeste mensen hebben behoefte aan onafhankelijke informatie en deskundig advies. Dat is de reden dat we dit project zijn gestart.” Via een Europese aanbesteding is Volta Limburg het bedrijf geworden dat de uitvoering voor haar rekening neemt. “We zijn nu begonnen met informatiebijeenkomsten over Plus je Huis. Hier worden mensen per post voor uitgenodigd, maar als ze spontaan willen langs komen, kan dat ook natuurlijk.”

Samen op missie

Het Buurthuis in Nazareth heeft de primeur. Tijdens de eerste informatiebijeenkomst geeft wethouder Gert Jan Krabbendam het startsein van Plus je Huis. “Om onze #missionzeroMaastricht te bereiken hebben we de politiek nodig en bedrijven, maar ook u als bewoner. Daarom ben ik blij dat er zoveel mensen vanavond aanwezig zijn. Het gaat namelijk om onze toekomst.” Vanuit Volta worden alle mogelijkheden van Plus je Huis besproken. “We zijn door de jaren heen uitgegroeid van een CV-bedrijf naar een expert op het gebied van energie”, zegt Maurice. “Juist omdat we zo’n breed pakket aanbieden van maatregelen, kunnen we de klant van begin tot einde begeleiden. Een adviseur komt op huisbezoek om te kijken wat de wensen en mogelijkheden zijn. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een nieuwe hoog rendement combiketel aan te schaffen als je huis niet goed geïsoleerd is.”

Ideeën opdoen

Ron en Monique Gerets wonen in Borgharen. Waarom zijn zij naar de informatiebijeenkomst gekomen? “We zijn sowieso bezig met energiemaatregelen in en rondom ons huis. Zowel vanwege het milieu als de kostenbesparing die het oplevert. We overwegen bijvoorbeeld om zonnepanelen aan te schaffen”, vertelt Ron. “Toch hebben we vanavond ook dingen gehoord die we nog niet wisten”, vult Monique aan. “Ik vind het fijn dat zo’n adviseur meteen naar je hele huis kijkt. Ons huis is wel geïsoleerd, maar ik hoorde dat bij vocht isolatiemateriaal kan gaan klonteren. In Borgharen hebben we nogal wat last van vocht. Dus ik wil wel graag een afspraak maken.” Ron: “En ik had er zelf nog nooit over nagedacht om helemaal van het gas af te stappen. We gebruiken dat nu alleen nog voor de verwarming. Dus dat is misschien ook een idee.”

Kalender