Stel uw vraag Subsidie

De VvE-energiebalie is officieel geopend
19 Juni 2019

Op 15 juni was het dan zover: de VvE-energiebalie werd officieel geopend. Dé website voor VvE’s die willen verduurzamen. Voor de eenling die alle medebewoners nog moet overtuigen tot aan de commissie die aan de slag wil met energiezuinige maatregelen.

Waar beter kan de start van de VvE-energiebalie gevierd worden dan in het Enexis Huis Limburg aan de Groene Loper? In het voormalige schakelstation worden teaser-presentaties gegeven over het aanbod van de VvE-energiebalie. “We willen mensen vooral enthousiast maken”, vertelt Rianne van der Krogt, VvE-coördinator. Op de informatiemarkt horen de bezoekers alles over de adviesmogelijkheden. En ondertussen zien ze in het Enexis Huis Limburg hoe van een oud pand een duurzame voorbeeldwoning is gemaakt.

Dat enthousiasmeren nodig is, merkt Peter van Ham. “Ik zou heel graag met mijn VvE willen verduurzamen, maar mijn mede-bewoners zijn helaas nog niet zover. Ze denken dat het onbetaalbaar is. Ik heb dus nog wat werk te doen”, lacht hij. De VvE-energiebalie helpt daarbij, aldus Peter. “Ik weet nu waar ik met mijn vraag terecht kan. En ik heb begrepen dat ik klein moet beginnen. Samen moeten we kijken naar wat kunnen we nu al doen, wat kan later en wat kunnen we maar beter niet doen. De maatschappij beweegt richting verduurzaming, dan moet je wel meebewegen. Anders wordt het straks te duur.”

“Het begin van de VvE-energiebalie ligt eigenlijk in 2015”, vertelt Rianne. “Toen heeft de gemeente onderzocht wat mensen nodig hebben van de gemeente om te verduurzamen. Hieruit bleek: onafhankelijk advies, inspiratie, ontzorgen en financiële instrumenten. De Universiteit Maastricht heeft vervolgens verschillende tools ontwikkeld die VvE’s kunnen gebruiken als ze willen verduurzamen.” Deze zijn nu allemaal terug te vinden op de website van de VvE-energiebalie. 

Jan Rombout is mede-eigenaar van een appartementencomplex en lid van de VvE. “We hebben een technische- en moderniseringscommissie. Jarengeleden hebben ze het wel eens over verduurzamen gehad, maar toen dacht men dat het heel duur zou zijn. Dat initiatief is toen een stille dood gestorven. 2050 klinkt ver weg, maar we moeten met z’n allen minder CO2 gaan produceren en nul op de meter krijgen. Dit is de tijd om aan de slag te gaan.” En dus kwam Jan naar de opening van de VvE-energiebalie. “Wat ik hier al heb geleerd is dat je niet moet beginnen met uitvoeren, maar je eerst moet oriënteren. En misschien moeten wij ons als VvE de vraag stellen: is het pand nog wel te verduurzamen?”

Op de informatiemarkt staan energiecoaches Lysianne Starmans en Arno van Tetering. “Wij geven ook advies aan particulieren, maar bij een VvE spelen vaak nog andere zaken”, vertelt Lysianne. “Je hebt met meerdere partijen te maken, wettelijke kaders en een officieel beslissingsproces.” Bij VvE’s met meer dan 10 appartementen is er sprake van een ‘grote VvE’ en wordt een maatwerkadviseur ingeschakeld. Arno: “Dit is een intensiever en langer begeleidingstraject. Er wordt dan bijvoorbeeld ook naar de financiering en uitvoering gekeken. Een energiecoach kan in het begin wel zorgen voor het enthousiasmeren van alle bewoners.” Zowel aan de energiecoach als de maatwerkadviseur zijn kosten verbonden. “Bij een traject van de maatwerkadviseur kunnen die aardig oplopen, maar dankzij subsidies kan daar 75% van worden vergoed.”

Duurzame monumenten

Stel: je woont als VvE in een monumentaal pand. Is verduurzamen dan wel mogelijk? Absoluut, aldus Stefan Loo. Hij is adviseur monumentenzorg bij de gemeente Maastricht en was betrokken bij de renovatie van onder anderen het Stadhuis en het Eiffelgebouw. “Wij spreken niet van belemmeringen, maar van uitdagingen. Je moet altijd per monument kijken wat mogelijk is. Heb je nog de oorspronkelijke kozijnen, maar wil je dubbel glas? Dan kun je achterzetkozijnen plaatsen. Zo zijn er vaak oplossingen te vinden om toch te verduurzamen.” Op de website de Groene Menukaart [link: https://www.degroenemenukaart.nl] is interactief te zien hoe je een monumentaal pand klaarmaakt voor de toekomst. “Je kunt zien hoe je met kleine, snelle ingrepen energie kunt besparen. En de regelgeving staat steeds eenvoudig omschreven, zodat je niet die honderd pagina’s door hoeft te ploegen.”

 

Cursus voor VvE’s met energie

“Uit onderzoek blijkt dat veel VvE’s graag aan de slag willen met duurzaamheid, maar onafhankelijke informatie zoeken en willen weten hoe andere VvE’s ‘dat doen’”, vertelt antropologe Mimi Slauerhoff. Samen met Corine Erades geeft zij de cursus VvE’s Met Energie. “In 3 bijeenkomsten leer je over de verschillende kanten van verduurzamen als VvE. We gaan in op de technische en juridische kant, maar kijken ook naar het proces en de financiën. Ten slotte bekijken we altijd wat de deelnemers nodig hebben en wat de gemeente kan betekenen”, vertelt Corine. Aan de hand van voorbeelden worden deelnemers geïnspireerd en kunnen ze zien welke kosten én besparingen bepaalde ingrepen opleveren. De eerste cursus is al begonnen, maar in september start een nieuwe ronde. Daarnaast zijn er diverse informatiebijeenkomsten voor VvE’s. De eerstvolgende is al op 2 juli.

 

Hoe financieren wij de verduurzaming van onze VvE? 

Er zijn subsidies en leningen voor verduurzaming beschikbaar voor VvE’s. In deze bijeenkomst hoor je hoe jouw VvE daar gebruik van kan maken. Op 2 juli zijn er 2informatiebijeenkomsten in het Enexis Huis (President Rooseveltlaan 219a):

- Van 15.00 tot 17.00 uur een sessie voor VvE’s van meer dan 10 woningen
Sprekers: Fiona Hamberg NEF (Nationaal Energiebespaar Fonds) en Constan Custers van RvO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

- Van 19.00 tot 21.00 uur een sessie voor VvE’s van minder dan 10 woningen
Sprekers: Ben Boekraad SVN (Stimuleringsfonds volkshuisvesting Nederland) en Constan Custers van RVO.

 

Meld je aan via VVE-balie@maastricht.nl. Toegang is gratis. Kijk op de VvE-energiebalie https://www.gemeentemaastricht.nl/wonen-en-verhuizen/vve-balie/ voor data en meer informatie over deze en andere activiteiten.

Kalender