Stel uw vraag Subsidie

Motiveren van bewoners en beheerders - cursus VvE’s met Energie
1 Juni 2019

In de cursus VvE’s met Energie krijgen deelnemers inzicht en overzicht in de verschillende aspecten van verduurzaming van hun VvE-gebouw. Afgelopen november werd de cursus georganiseerd door de VvE-balie Maastricht. We spraken drie deelnemers: een beheerder, een bewoner en een energiecoach.


 


 


Een energiecoach speciaal voor VvE’s


 


Als energiecoach komt Lysianne Starmans bij mensen thuis die advies willen over het verduurzamen van hun huis. “Naast particuliere woningeigenaren adviseer ik ook kleine VvE’s. Samen met nog twee andere energiecoaches hebben we hier een speciale opleiding voor gevolgd.” Kleine VvE’s betekent een VvE met minder dan 10 woningen. Grote VvE’s kunnen advies krijgen van een EPA-W adviseur: Energie Prestatie Advies Wonen adviseur.


Financiën


 


In november schoof Lysianne aan bij de cursus VvE’s met Energie. Als energiecoach ben je goed op de hoogte van verduurzaming. Heb je nog iets nieuws gehoord? “Absoluut. Het eerste dagdeel ging vooral over de technische kant. Dat was mij wel grotendeels bekend. Het tweede gedeelte ging over de financiën. Dat was erg leerzaam. Het ging verder dan alleen het kostenplaatje. Er zijn nu stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid, zoals een energiebespaarlening voor VvE’s en subsidies voor isolatiemaatregelen. Dat maakt verduurzamen interessant. Er is hier meestal niet voor gespaard vanuit het onderhoudsplan.” Een ander nieuw inzicht voor Lysianne was dat die financiering het mogelijk maakt om achterstallig onderhoud weg te werken. “En om toekomstig onderhoud te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan schilderwerk dat niet meer nodig is als je houten kozijnen vervangt door aluminium. Op die manier schets je een volledig beeld van de kosten en baten van verduurzaming aan de hand van het huishoudboekje van de VvE” 


 


 


 


 


Motiveren


 


“We leerden ook hoe je mensen kunt motiveren. De twee cursusleidsters hadden hier zelf veel ervaring mee en gaven voorbeelden.” Als energiecoach voor particulieren geeft Lysianne meestal advies aan bewoners die graag willen verduurzamen. “Maar bij een VvE is het vaak ‘zoveel mensen, zoveel wensen’. Sommigen vinden een energiezuiniger huis niet nodig of willen geen grote investering doen.” Tijdens de cursus hoort ze hoe ze deze mensen op een positieve manier kan meekrijgen. “Je moet zowel de bewoners als de beheerder op 1 lijn krijgen en zoveel mogelijk belangen zien te verenigen. Er kan namelijk ontzettend veel. Zelfs bij monumentale panden. Dan is het de kunst om zoveel mogelijk VvE-leden mee te nemen bij het maken van de plannen.”


 


 


 


 


 


 

Kalender