Stel uw vraag Subsidie

We blijven op zoek naar verduurzaming - cursus VvE
10 November 2019

In de cursus VvE’s met energie krijgen deelnemers inzicht en overzicht in de verschillende aspecten van verduurzaming van hun VvE-gebouw. Afgelopen november werd de cursus georganiseerd door de VvE-balie Maastricht. We spraken drie deelnemers: een beheerder, een bewoner en een energiecoach. 


Wat kan nog meer?


“Het appartementencomplex waar ik woon is uit 2005”, vertelt bewoner Huub Vos. “Het is dus al heel energiezuinig.” Toch blijft hij als lid van de Bewonersadviescommissie op zoek naar mogelijkheden om te verduurzamen. Daarom volgde hij meerdere cursussen waaronder VvE’s met energie. “We zouden graag van het gas af willen, maar dat wordt gezien de bouw van ons complex problematisch. Zonnepanelen plaatsen is wel een optie en ook bij de liften gaan we kijken naar energiebesparing. We hebben in ieder geval al de verlichting in de gezamenlijke ruimten vervangen door ledlampen.” 


Veel interesse


Huub woont in een grote VvE met 24 appartementen. “Ik ga elke week samen met 6 andere bewoners een stuk wandelen. Dan heb je het over van alles en nog wat. Ook over verduurzaming. Ik merk dat er veel interesse is, mensen vragen bijvoorbeeld hoe het zit met die zonnepanelen.” Iedereen is dus aan boord? “Ja, maar als het op de financiën aankomt zijn mensen soms wat terughoudend. Het is toch een flinke investering en niet iedereen wil dat. Maar je kunt zoiets niet van bovenaf dirigeren. De verhoudingen in ons complex zijn goed. We willen daarom in de toekomst een vergadering organiseren waarin uitleg wordt gegeven over de financiering.”


Tip voor andere VvE’s


 


Welke tip heeft u voor andere VvE’s? “Laat je complex onderzoeken door een deskundige voor advies op maat. Dat willen wij ook gaan doen. Op die manier weet je precies wat kan.”