Stel uw vraag Subsidie

Het is onze maatschappelijk taak om VvE’s te adviseren over duurzaamheid - cursus VvE
10 December 2019

In de cursus VvE’s met energie krijgen deelnemers inzicht en overzicht in de verschillende aspecten van verduurzaming van hun VvE-gebouw. Afgelopen november werd de cursus georganiseerd door de VvE-balie Maastricht. We spraken drie deelnemers: een beheerder, een bewoner en een energiecoach.


Van administratie naar advies


 


Rik Koppens is accountmanager bij MVGM en is onder andere beheerder van verschillende VvE’s in Maastricht. “MVGM VvE Management Maastricht heeft de afgelopen 3 jaar een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen in het aantal VvE’s dat we beheren (85), maar ook in onze rol. Waar we vroeger onder andere meer de administratie deden, treden we nu meer op als adviseur richting onze opdrachtgevers. We willen hen zo veel mogelijk ontzorgen.” Dat betekent dat Rik en zijn collega’s zich constant blijven informeren. Zo ook over duurzaamheid.


Van het gas af naar cursus


 


“We zijn al vanaf 2018 betrokken bij het onderzoek van de Universiteit Maastricht en de gemeente rondom duurzame VvE’s”, vertelt Rik. “Wat begon met de opdracht van de gemeente dat we van het gas af moeten is nu een interessante cursus geworden.” Ondanks dat hij bekend is met de materie, blijft het voor Rik leerzaam. “De ontwikkelingen gaan razendsnel. Daarom zijn ook twee technische managers van ons kantoor meegegaan naar de cursus. Zij zijn immers bouwkundig goed onderlegd En kunnen vanuit hun discipline de relatie leggen tussen duurzaamheid en de techniek.”


Van quickscan naar investering


 


“De technische manager stelt een meerjarenonderhoudsplan op. Aan de hand hiervan sparen bewoners voor groot onderhoud. Hier is duurzaamheid vaak niet in opgenomen. Voor veel eigenaren is verduurzaming nog een ver van mijn bed show, maar dat is het niet.” Daarom vindt Rik de quickscan ook zo belangrijk. “Je krijgt inzicht en ziet dat een gedegen investering nodig is. Zo maak je het voor mensen tastbaar. Tegelijkertijd zijn er subsidies mogelijk en bespaar je weer op andere zaken.”


Van proces naar pannenset


 


Vooral het voorbeeld van een pad van verduurzaming van een VvE vond Rik een goeie zet tijdens de cursus. Hierin wordt zichtbaar dat je aandacht moet hebben voor elke hobbel in het proces. “Zo werd bijvoorbeeld duidelijk dat het aanschaffen van een nieuwe pannenset ineens een bezwaar zijn voor iemand als het gaat over elektrisch koken. Je moet met iedereen in gesprek blijven en alle bezwaren serieus nemen. Als beheerder is het belangrijk dat je naar deze cursus gaat. Als de bewoners namelijk overtuigd zijn van de noodzaak van verduurzaming kijken ze toch vaak naar de beheerder voor advies. Daarbij is het goed als wij als beheerders steeds meer bewust worden van de noodzaak van verduurzaming.”


Van Maastricht naar de regio


 


Wat gaat Rik nu doen met de opgedane kennis? “Wij kunnen dit goed gebruiken bij onze VvE’s in de rest van de provincie. Bewoners denken bij verduurzamen vooralsnog enkel aan zonnepanelen, maar er is nog zoveel meer mogelijk. We zien het als onze maatschappelijke taak om VvE’s te ondersteunen bij de verduurzaming van de woning.”


 

Kalender