Stel uw vraag Subsidie

Het warmtefonds is beschikbaar
10 Februari 2020

De Rijksoverheid heeft het Warmtefonds in het leven geroepen. Het Warmtefonds is een afspraak uit het Klimaatakkoord. Dit fonds biedt langdurige financiering (maximaal 20 jaar) tegen een laag rentetarief voor het isoleren en verder verduurzamen van woningen (van woningeigenaren en van Vereniging van Eigenaren): dit in de vorm van een energiebespaarlening.


Door te isoleren en andere duurzame maatregelen te treffen, bespaar je op je energierekening. Het idee van de energiebespaarlening is dat de aflossing van de lening gedaan kan worden met de besparing op de energierekening. Hierdoor voel je de investering niet direct in de portemonnee. Het geld dat na aflossing nog wordt bespaard, is winst.


De lening is vanaf 3 februari 2020 aan te vragen via het Nationaal Energiebespaarfonds.

Sinds 3 februari 2020 is de vernieuwde energiebespaarlening aan te vragen via het Nationaal Energiebespaarfonds. Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft al, sinds haar oprichting, energiebespaarleningen beschikbaar. Deze “nieuwe” variant heeft een langere looptijd.

De maximale looptijd van de “oude” energiebespaarlening voor woningeigenaren was 15 jaar. De nieuwe Energiebespaarlening voor woningeigenaren en de VvE Energiebespaarlening zijn nu ook af te sluiten met een looptijd van 20 jaar. Woningeigenaren kunnen nu kiezen uit een looptijd van 10, 15 of 20 jaar. Door de langere looptijd, wordt het maandbedrag lager. Hierdoor is het voor meer woningeigenaren financieel aantrekkelijker om duurzame maatregelen te nemen.

Daarnaast kwamen voorheen alleen VvE’s met minimaal 10 appartementen in aanmerking voor een energiebespaarlening. Vanaf nu kunnen ook VvE’s vanaf 8 appartementen in aanmerking komen voor de lening.

De Rijksoverheid en private partijen (o.a. Rabobank, de ASN bank, de Council of Europe Development Bank (CEB) en de Europese Investeringsbank (EIB)) maken tot 2030 een bedrag van max. € 4,5 miljoen euro vrij voor het warmtefonds. De Rijksoverheid stopt zelf jaarlijks € 80 miljoen euro in het fonds.

Kalender