Stel uw vraag Subsidie

Duurzame initiatieven in de Eijsder-Beemden

Sinds 2016 woont de familie Radder te midden van de natuur in de Eijsder-Beemden. Hun huis is een duurzame en zelfvoorzienende woonark. Er is geen gas en een externe stroomvoorziening is er alleen als back-up. Al het afvalwater wordt opgevangen en gefilterd. Carin en Michiel vertellen over deze bijzondere en duurzame woonplek.


“De nieuwbouw van onze ark, ‘de zwarte doos’, veroorzaakte vorig jaar beroering. We konden ons best voorstellen dat mensen vreesden voor de rust en uitstraling van het natuurgebied. Wat veel mensen niet weten, is dat de voormalige gemeente Eijsden alle vergunningen in een ver verleden al had verstrekt. Eijsden-Margraten had de plicht om als riviergemeente minimaal één woonboot toe te staan. Wij hebben de ligplaats en de daarbij behorende vergunningen van de vorige eigenaar overgenomen. Inmiddels is de ark, genaamd De Zwarte Bever, letterlijk en figuurlijk een warme plek voor ons geworden. Carin is hier gastouder op antroposofische basis."

"We hebben ervoor gekozen om De Zwarte Bever zo duurzaam mogelijk te bouwen. We hebben geen gas en alle elektriciteit komt van de zonnepanelen op ons dak. Daar staat ook de aanzuiging van de nieuwste generatie warmte-luchtpomp. Dat systeem zet koude lucht van buiten om in warmte en voedt daarmee de vloerverwarming en het water uit alle kranen. We hebben uitsluitend ledverlichting, wat bijdraagt aan een laag elektriciteitsverbruik. De wanden en het dak zijn zeer goed geïsoleerd, ver boven de norm die voor nieuwe woningen geldt. De ramen zijn voorzien van HR++ glas. Liever hadden we HR+++ gekozen, maar dat werd ons ontraden vanwege het gewicht, omdat we tenslotte op water wonen."

"Nog een wens was een helofytenfilter. Dat is een bassin dat afvalwater opvangt en door middel van riet filtert. Vanwege de stijgende Maas bleek dit echter niet mogelijk. Als alternatief lieten we een ecologische septic tank plaatsen. Om te zorgen die zijn werk optimaal kan doen, gebruiken we uitsluitend biologische middelen. Het leidingwater krijgen we wel van WML. Even hebben we overwogen om dat zelf uit de mergelrijke grond te onttrekken. Maar we willen liever niet de watervoorziening uit deze bodem aantasten. Op het leidingwater na, zijn we dus geheel zelfvoorzienend."

"Omdat de ark volledige nieuwbouw was, was het makkelijker om zoveel energiebesparende wensen mogelijk te maken. We vinden dat in deze tijd energiebesparende maatregelen altijd het overwegen waard zijn; je draagt op deze manier bij aan een betere wereld. We hopen dat meer mensen geïnspireerd raken om daarin te investeren. Zeker omdat je nu tegen een lage rente kunt lenen bij je eigen bank of omdat je gebruik kunt maken van een energiebesparende lening van de Overheid. De investering verdient zich binnen een aantal jaren terug. Wij zouden het iedereen aanraden.”

Onze woonark is nagenoeg zelfvoorzienend.

Kalender