Stel uw vraag Subsidie

Energieheld Johan Foederer

Johan Foederer was al langer met duurzaamheid in huis bezig. De scan van Dubbel Duurzaam was dan ook een soort tussentijdse meting om te checken hoe goed hij bezig was. En wat hij eventueel nog kan verbeteren. Foederer probeert zo milieuvriendelijk mogelijk te leven en zich alvast voor te bereiden voor de tijd dat  het gas verdwijnt. Zo vind je in zijn huis gevelisolatie, een dak vol zonnepalen en een regenton om het regenwater op te vangen.


“Kraanwater hiervoor gebruiken vond ik altijd zonde, daarom was het gazon ook altijd uitgedroogd. Nu kan ik het regenwater hiervoor inzetten.”

De scan van Dubbel Duurzaam was een nuttige toevoeging én hielp hem bij de prioritering en filtering van de verduurzamingsacties in de toekomst. 

“Zo heb je een duidelijk stappenplan met prioriteiten.”

Uit het rapport kwamen grotere opties zoals dakisolatie en vloerisolatie, maar ook slimme, laagdrempeligere tips. 

“De gang was altijd koud en dat accepteerde ik eigenlijk gewoon. Maar uit de scan bleek dat de kou grotendeels uit de kelder kwam. In de kelder staat een wasdroger met een slang naar buiten. En dat raampje waar de slang doorkomt, stond eigenlijk altijd open. Die kou liep naar de gang, dus dat open raampje bleek een verliesbron van warmte. Had ik misschien zelf kunnen bedenken.”

Door zijn milieubewuste manier van leven, leveren de zonnepanelen meer energie op dan Foederer verbruikt. 

“Door de overcapaciteit van de zonnepanelen heb ik een infrarood kachel gekocht en geïnstalleerd om te experimenteren hoe ik minder gas kan verbruiken. Tot nu toe lijken de resultaten goed.”

Maar zijn zonnepanelen zijn niet het enige in zijn huis dat energie levert. Foederer heeft zelf als hobbyproject een roeimachine gemaakt met een auto dynamo en een omvormer van een windmolen erop. Zo levert de roeimachine met explosief roeien energie terug aan het net.

“Niet super veel natuurlijk, maar het is wel een leuke manier om meer te bewegen en jezelf doelen te stellen hoeveel energie je terug wil  leveren.

Wilt u ook een gratis energie- of een zorgscan voor uw huis? Meldt u dan aan via de site van Dubbel Duurzaam via: https://www.dubbel-duurzaam.nl

Kraanwater gebruiken voor het gazon vond ik altijd zonde, nu kan ik het regenwater hiervoor inzetten

Kalender