Stel uw vraag Subsidie

EU blaast kaarsje uit voor halogeenlamp
28 Augustus 2018

Vanaf 1 september dit jaar verdwijnt ook de halogeenpeer uit de handel. Vrijwel alle halogeenlampen van 230 Volt krijgen hetzelfde EU-verbod als de gloeilamp omdat veel zuinigere ledlampen in alle soorten en maten te koop zijn. Als je vandaag nog al je gloeilampen en halogeenlampen weggooit en vervangt door ledverlichting, bespaar je veel energie en zo’n €50 per jaar, berekent voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. In tegenstelling tot de meeste spullen en apparaten geldt voor onzuinige lampen juist dat weggooien milieuwinst oplevert.

Sinds 2009 krijgt de industrie in stapjes de tijd om energiezuinigere lampen aan te bieden. Dit is nodig om voor alle typen gloeilampen en halogeenlampen kwalitatief goede alternatieven op de markt te brengen. In 2016 werden halogeenspots van 230 Volt verboden. Vanaf 1 september 2018 moeten lampen minimaal het Energielabel B hebben. 230 Volt halogeenlampen hebben doorgaans label C of D en mogen daarom niet meer in de handel gebracht worden. Omdat winkels nog uit voorraden mogen verkopen kun je voorlopig nog overal halogeenlampen kopen. Dat is geen slimme koop omdat je beter meteen kunt investeren in ledlampen.

Lang met spullen doen is bijna altijd goed voor het milieu. Naast oude koelkasten en vriezers zijn onzuinige lampen zoals gloeilampen en halogeenlampen uitzonderingen. Een ledlamp verbruikt 75% minder energie dan een halogeenlamp. "De energie die je bespaart als je deze lampen vervangt, weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van het maken van een ledlamp", vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal. "Daarom raden wij aan om meteen over te stappen op ledverlichting en je oude lampen bij het restafval te gooien". De hogere aanschafprijs verdien je bij veel gebruikte lampen binnen 5 jaar terug door het lage verbruik. Daarna begint het besparen: een ledlamp gaat doorgaans 15.000 branduren mee.

Er zijn voldoende alternatieven op de markt, helemaal als je online gaat kijken. Koop je je ledlampen online, dan kan je deze net als andere online aankopen altijd binnen de bedenktijd van 14 dagen retourneren. Voor diegene die het lastig vindt om de juiste ledlamp te kiezen heeft Milieu Centraal een keuzehulp ontwikkeld. Met deze keuzehulp voorkom je miskopen. Je ontdekt in 5 stappen welke lamp past en het gewenste licht geeft.

EU blaast kaarsje uit voor halogeenlamp

Kalender