Stel uw vraag Subsidie

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd
26 Mei 2019

Het kabinet houdt de salderingsregeling voor zonnepanelen tot 1 januari 2023 zoals hij nu is. Salderen maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk omdat je belastingvoordeel krijgt op zonnestroom die je zelf aan het net teruglevert. Deze salderingsregeling wordt vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd.

Op 26 april 2019 maakte het kabinet de vernieuwde plannen voor de salderingsregeling bekend. Het belastingvoordeel door salderen zal vanaf 2023 stapje voor stapje kleiner worden. In 2031 is er geen belastingvoordeel meer en krijg je alleen nog een terugleververgoeding van je energiebedrijf. Door de dalende prijs van zonnepanelen zal de terugverdientijd van een investering ongeveer 7 jaar blijven volgens het kabinet. Eerder was bekendgemaakt dat de salderingsregeling in 2021 plaats moest maken voor een nieuwe terugleversubsidie, maar die gaat dus niet door.

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle huizen een stroommeter met twee telwerken hebben. Zo kan de stroom die je levert en koopt apart gemeten worden. Een ouderwetse meter die kan terugdraaien mag dan niet meer. Daar moet nog wetgeving voor komen.   

Als je investeert in zonnepanelen is dat goed voor het klimaat. Je wekt zelf schone energie op en voorkomt zo CO2-uitstoot.

Kalender