Stel uw vraag Subsidie

Subsidie energiebesparing eigen huis
15 Augustus 2019

Vanaf 15 augustus 2019 kun je ongeveer 20 procent subsidie krijgen voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. Voorwaarde is dat je ten minste 2 isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Doe je dat, dan kun je ook subsidie krijgen voor een paar extra maatregelen die energie besparen, zoals een isolerende voordeur en maatwerkadvies.


De subsidie bedraagt maximaal € 10.000. Als je je woning zeer energiezuinig of energieneutraal maakt, kun je een bonussubsidie krijgen. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet je eigenaar van het huis zijn én er zelf wonen. Woon je in een appartement met een Vereniging van Eigenaren (VvE), dan kun je ook kiezen voor de subsidieregeling voor VvE’s.


De Subsidieregeling energiebesparing in huis (SEEH) is een landelijke regeling. Je kunt de subsidie combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van de gemeente of provincie, en met een Energiebespaarlening.


Goed om te weten: je kunt de aanvraag pas vanaf 2 september indienen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

1. Je bent eigenaar van de woning en je woont er zelf (je hebt de woning dus niet verhuurd).

2. Je kunt alleen subsidie aanvragen voor maatregelen die vanaf 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd.

3. Je laat 2 of meer van de volgende maatregelen uitvoeren: dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie (binnen of buiten), vloerisolatie of bodemisolatie, plaatsen HR++ glas of triple glas.

4. De isolatiemaatregelen voldoen aan de vereiste isolatiewaarden.

5. Voor elke maatregel geldt dat je een minimum aantal vierkante meters moet laten isoleren. Dit verschilt per woningtype, de eisen vind je op de RVO.nl. Maar als je het hele dak of de hele gevel, vloer of alle ramen laat isoleren, voldoe je ook aan dit vereiste (ook al is het aantal m2 lager).

6. Je krijgt voor een woning maar één keer een SEEH subsidie. Wil je meer dan 2 isolatiemaatregelen nemen? Vraag dan in één keer voor alle maatregelen tegelijk subsidie aan. Heb jij of een vorige eigenaar al een keer een SEEH-subsidie voor deze woning aangevraagd, dan kun je geen subsidie meer krijgen.

7. Je vraagt de subsidie aan nádat de maatregelen uitgevoerd zijn.

8. Je krijgt alleen subsidie voor het nemen van energiebesparende maatregelen in een bestaande woning. Je krijgt géén subsidie voor isolatie van een nieuwe aanbouw of een nieuwbouwwoning.

9. Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die je laat uitvoeren door een bedrijf en niet voor maatregelen die je zelf uitvoert.

10. Kijk voor alle voorwaarden en details op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Milieu Centraal heeft voor 3 woningtypes berekend hoeveel een isolatiemaatregel ongeveer kost en hoeveel subsidie je daarvoor kunt krijgen. Met de rekentool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je zelf een berekening maken.

Tussenwoning

  Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 4.100 € 1.200
Isoleren vloer € 1.400 € 310
Isoleren spouwmuur € 800 € 200
HR++ glas € 3.100 € 650

 

Hoekwoning/2-onder-1-kap

  Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 4.700 € 1.300
Isoleren vloer € 1.600 € 350
Isoleren spouwmuur € 2.100 € 500
HR++ glas € 3.500 € 750

 

Vrijstaande woning

  Kosten Subsidie
Isoleren schuin dak € 8.400 € 1.300
Isoleren vloer € 2.800 € 600
Isoleren spouwmuur € 3.100 € 750
HR++ glas € 4.700 € 750

 

Subsidie per vierkante meter (m2)

In de tabel hieronder zie je hoeveel subsidie je per vierkante meter (m2) voor een isolatiemaatregel ontvangt.

Isolatiemaatregel Subsidie per m2
Spouwmuur isoleren € 5
Dakisolatie € 20
Vloer zolder isoleren € 5
Gevelisolatie (binnen of buiten) € 25
Vloerisolatie € 7
Bodemisolatie € 4
HR++ glas € 35
Triple glas (in combinatie met isolerend kozijn) € 100


Ook subsidie voor extra maatregelen

Heb je 2 of meer grote energiebesparende maatregelen genomen? Dan kun je ook subsidie krijgen voor de volgende aanvullende maatregelen:

- Een isolerende buitendeur, U-waarde maximaal 1,5 (€ 80 per m2).

- Een CO2-gestuurd ventilatiesysteem of een systeem voor balansventilatie met wtw met een rendement van minstens 90% (20% van de kosten met een maximum van € 800).

- Waterzijdig inregelen van je verwarmingssysteem (€ 60).

- Energieverbruiksmanager of slimme thermostaat (€ 100).

Bonus voor zeer energiezuinig huis

Wil je je huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal maken? Dan kun je álle isolatiemaatregelen laten uitvoeren en voor zeer hoge isolatiewaarden kiezen. Neem je daarbij ook isolerende deuren en kozijnen, een ventilatiesysteem (CO2-gestuurd of balansventilatie met wtw) en zorg je voor een goede kierdichtheid die je aantoont met een luchtdichtheidstest, dan levert dat je een extra bedrag van € 4.000 op.

Geld voor maatwerkadvies

Daarnaast kun je geld krijgen voor een maatwerkadvies (€ 150) door een Energieprestatie-adviseur (EPA). Het maatwerkadvies helpt je om duidelijk te krijgen welke maatregelen voor jouw woning mogelijk en zinvol zijn. Alleen een bedrijf dat gecertificeerd is volgens de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500, deel 02 mag een maatwerkadvies opstellen. Een overzicht van certificeerde adviseurs vind je op de website van QBIS.

Je mag de subsidie voor woningisolatie en de aanvullende maatregelen combineren met een energiebespaarlening of met andere subsidies, bijvoorbeeld van de gemeente of provincie. Check met de Energiesubsidiewijzer of jij ook andere subsidies kunt aanvragen.

Vanaf 2 september kun je subsidie aanvragen op RVO.nl. Bekijk voordat je de maatregelen laat uitvoeren de aanvraagprocedure en check goed alle subsidievoorwaarden. Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. Nadat de maatregelen uitgevoerd zijn, kun je subsidie aanvragen. Er is geen termijn waarbinnen je de subsidie moet aanvragen.

Formulier en foto's meesturen

Bij je subsidieaanvraag moet je onder andere invullen voor welke isolatiemaatregelen en aanvullende maatregelen je subsidie aanvraagt en of het om een zeer energiezuinig pakket gaat. Verder stuur je de factuur en een ‘uitvoerdersformulier’ mee. Op het uitvoerdersformulier moet het bedrijf invullen welke maatregelen ze uitgevoerd hebben, hoe groot het oppervlak is en wat de isolatiewaarde is. Dit formulier moet door het bedrijf zijn ondertekend en voorzien van foto’s tijdens de bouw.

Direct na je subsidieaanvraag krijg je van RVO een ontvangstbevestiging per e-mail. Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag ontvang je per post een beslissing of de subsidie toegekend wordt. RVO kan achteraf je woning controleren of de uitgevoerde maatregelen aan de gestelde eisen voldoen.

Ook na 2020 subsidie beschikbaar

De Subsidieregeling energiebesparing in huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner loopt vanaf 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020. Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, want dan wordt de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) uitgebreid met isolatiesubsidies.

Ook voor een appartement of etagewoning kun je subsidie aanvragen, zoals een maisonnette-, galerij- of portiekwoning of andere flatwoningen. Gesplitste woningen met meerdere zelfstandige woonunits, die voorheen één woning waren, vallen ook onder etagewoningen. Als er een Vereniging van Eigenaren (VvE) is voor jouw appartement kun je kiezen of je gebruik maakt van de SEEH voor eigenaar-bewoner of van de SEEH voor VvE’s. Stem je aanvraag dan af met de VvE. Misschien heeft de VvE al plannen voor maatregelen. Je kunt voor je woning maar één keer een SEEH-subsidie krijgen. Als de VvE al subsidie heeft ontvangen voor het hele gebouw, kun jij geen individuele subsidie meer krijgen.

Regeling voor VvE

Ook VvE’s kunnen SEEH-subsidie aanvragen voor woningisolatie. Daarvoor moeten ze met de VvE minstens 2 grote isolatiemaatregelen nemen. De voorwaarden voor VvE's vind je op de website van RVO.

Je kunt de subsidie aanvragen met een Vereniging van Eigenaren (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie. Daarbij is ook subsidie mogelijk voor een energieadvies en procesbegeleiding. 

Kalender