Stel uw vraag Subsidie

Subsidie elektrische auto
4 Juni 2020

Wil jij een elektrische auto kopen of leasen? Vanaf 4 juni 2020 is er een subsidieregeling voor elektrische auto's; de Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren. Voor een nieuwe elektrische middenklasser kun je € 4.000 subsidie krijgen. Koop of lease je een gebruikte auto ('tweedehands'), dan is het bedrag € 2.000. Bekijk op de website van RVO.nl de voorwaarden.

De subsidie is alleen bedoeld voor particulieren. Zakelijke rijders en zzp'ers hebben al voordeel van de lagere bijtelling. Verder betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting. De overheid wil stekkerauto's zo voor iedereen aantrekkelijk maken.

Benieuwd of een elektrische auto iets voor jou is? Ontdek het via de Keuzehulp van Milieu Centraal. Op de website van Milieu Centraal is meer interessante informatie over elektrisch rijden te vinden.

 

Je koopt of least de elektrische auto privé. Dus niet als auto van de zaak.

Het gaat om een kleine of compacte middenklasse auto met een catalogusprijs (nieuwprijs) tussen de € 12.000 en € 45.000. Op rvo.nl staat een lijst met auto's waarvoor je subsidie kunt krijgen.

De auto heeft een bereik van minstens 120 kilometer.

Het subsidiebedrag voor een nieuwe auto is € 4.000 en voor een tweedehandsauto (occasion) € 2.000.

Voor een koopauto geldt dat de auto 3 jaar op jouw naam moet blijven staan. Verkoop je de auto binnen 3 jaar? Dan moet je een deel van de subsidie terugbetalen. 

Bij particuliere lease krijg je de subsidie per maand uitbetaald. Als je de leaseauto binnen 4 jaar weer inlevert, stopt de subsidie.

Voor een gebruikte auto (occasion) geldt dat je die moet kopen bij een autobedrijf met RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad. Voor een lease-auto krijg je subsidie als de leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease heeft.

Je kunt subsidie krijgen voor een e-auto die je op of na 4 juni 2020 koopt of gaat leasen. De datum van de ondertekening van de koop- of leaseovereenkomst is bepalend.

De subsidie-aanvraag kun je vanaf 1 juli 2020 indienen op rvo.nl. Om de aanvraag te doen moet de auto op jouw naam staan.

Er zit voor 2020 17,2 miljoen euro in de subsidiepot. Als de pot leeg is, kun je dat jaar geen subsidie meer krijgen. Weten of er nog wat in zit? Kijk op www.rvo.nl/sepp.

Tip: zet een ontbindende voorwaarde in de overeenkomst waardoor je de koop of lease kunt ontbinden als je onverhoopt geen subsidie krijgt.

Behalve de subsidie zijn er ook belastingvoordelen voor elektrische rijders. Je betaalt bijvoorbeeld geen aankoopbelasting en wegenbelasting. 

Vrijstelling wegenbelasting en bpm

Voor een volledig elektrische auto betaal je tot 2025 geen wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting, MRB). Afhankelijk van jouw auto scheelt dat honderden tot meer dan 1.000 euro per jaar! 

Verder betaal je in 2020 geen aankoopbelasting (BPM) voor een nieuwe elektrische auto.

Vergelijk de maandkosten van een elektrische auto en een benzineauto. 

Wil je een eigen laadpaal? Er is geen landelijke subsidie voor mensen die thuis een laadpaal willen. Er zijn wel een paar gemeentes die subsidie geven voor een laadpaal thuis. Soms stelt de gemeente als voorwaarde dat ook anderen de laadpaal kunnen gebruiken: de laadpaal moet dan openbaar toegankelijk zijn. Informeer bij jouw gemeente wat er mogelijk is. Op laadpaalnodig.nl staat een link naar jouw gemeente waar je de laadpaal kunt aanvragen.

Kalender