Stel uw vraag Subsidie

Wijziging toekenningsprocedure energielabel woning vanaf 2021
16 Juni 2020

Volgend jaar komt er een wijziging in de toekenningsprocedure voor een energielabel voor woningen. Dit jaar kan het energielabel nog door woningeigenaren zelf online worden aangevraagd of vernieuwd via Energielabel voor woningen. Vanaf 1 januari 2021 kunnen alleen energielabels worden aangevraagd/ vernieuwd en opgesteld op basis van NTA 8800. Dit doet een Energieprestatie adviseur (EP-adviseur), die daarvoor gediplomeerd is en werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie (conform BRL 9500).


Het energielabel voor woningen geeft aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met ander huizen van hetzelfde type. Er zijn verschillende klassen: energielabel A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Het energielabel kan milieuvoordeel opleveren door huiseigenaren te stimuleren om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Een lager energieverbruik zorgt voor minder CO2-uitstoot en spaart het milieu.

Woningeigenaren zijn verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel te registreren. Er gelden enkele uitzonderingen. Zo is het energielabel niet verplicht voor monumenten, (studenten)kamers of caravans en woonwagens kleiner dan 50 m2. Een koper of huurder kan in de registratiedatabase EP-online zien of voor het betreffende adres een energielabel geregistreerd is.

Om een definitief energielabel te krijgen kun je het voorlopig energielabel, dat je in 2015 per post hebt ontvangen, dit jaar nog online op Energielabel voor woningen via enkele eenvoudige stappen aanvragen. Er wordt dan gelet op eigenschappen die invloed hebben op het energieverbruik, zoals isolatie en de installatie voor warm water en verwarming.

Heeft jouw woning al een definitief energielabel, maar is jouw huis na een verbouwing bijvoorbeeld (beter) geïsoleerd of heb je zonnepanelen laten plaatsen? Dan kun je het label dit jaar nog eenvoudig online laten vernieuwen. Op Energielabel voor woningen lees je hoe dit in zijn werk gaat. 

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel bepaald op basis van NTA 8800. Dit energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. Daarnaast geeft het label inzicht in verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en het comfort van het gebouw.

De labelletter op het energielabel wordt bepaald op basis van het primair fossiel energiegebruik in kWh per m² per jaar (kWh/m².jr). Het primair fossiel energiegebruik is de hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie.

Vanaf 1 januari 2021 kunnen dus alleen energielabels worden aangevraagd/ vernieuwd en opgesteld op basis van NTA 8800. Dit doet een Energieprestatie adviseur (EP-adviseur), die daarvoor gediplomeerd is en werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie (conform BRL 9500). De EP-adviseur stelt het energielabel op aan de hand van een gebouwopname ter plaatse en registreert het label in de landelijke registratiedatabase EP-online.

Het huidige energielabel voor woningen kan nog tot en met 31 december 2020 worden aangevraagd via de website Energielabel voor woningen. Een definitief toegekend energielabel blijft zijn geldigheid van 10 jaar behouden.

Kalender