Stel uw vraag Subsidie

Subsidies en leningen

Je woning verduurzamen? Het is een kwestie van doen, maar ook van investeren. De overheid biedt nu meerdere subsidies en leningen aan zodat je geld én energie kunt besparen. 


 

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

Sinds 15 augustus 2019 kun je subsidie krijgen voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. Voorwaarde is dat je ten minste 2 isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Doe je dat, dan kun je ook subsidie krijgen voor een paar extra maatregelen die energie besparen, zoals een isolerende voordeur en maatwerkadvies.

De subsidie bedraagt maximaal € 10.000. Als je je woning zeer energiezuinig of energieneutraal maakt, kun je een bonussubsidie krijgen. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet je eigenaar van het huis zijn én er zelf wonen. Woon je in een appartement met een Vereniging van Eigenaren (VvE), dan kun je ook kiezen voor de subsidieregeling voor VvE’s.

De Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is een landelijke regeling. Je kunt de subsidie combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van de provincie, en met een Energiebespaarlening.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

LET OP: Tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020 geldt een tijdelijke verhoging van de SEEH. 

Investeringssubsidie Duurzame Energie

Wil je voor je huis een warmtepomp of zonneboiler kopen? Kijk dan of je gebruik kunt maken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Daarmee krijgt je een deel van de kosten terug, nadat je het apparaat gekocht hebt. Zo kun je jouw huis duurzaam verwarmen tegen lagere kosten.

De ISDE-regeling loopt van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2020. Deze subsidie is bestemd voor:

- particulieren met een burgerservicenummer (BSN)

- buitenlandse particulieren met een (vakantie)woning in Nederland

Meer informatie lees je hier. Let op: vraag deze subsidie aan binnen 6 maanden na de aanschaf en installatie.

Zonnepanelen op eigen dak? Als koopwoningeigenaar kun je de BTW over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen via de Belastingdienst. Daarnaast geldt op dit moment de salderingsregeling. Deze wordt op termijn  vervangen voor een terugleversubsidie.

BTW terugvragen

Als koopwoningeigenaar kun je de BTW over de aanschaf én installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. 

Meer informatie kun je vinden via de website van de  Belastingdienst. MilieuCentraal heeft een handig stappenplan gemaakt voor de teruggave van de BTW op zonnepanelen.

Er zijn zonnepanelenleveranciers die je kunnen helpen bij het terugvragen van de BTW of de BTW zelfs al van de factuur af kunnen trekken. Vraag dit na bij je leverancier.

Salderingsregeling

In de zomer en overdag wek je waarschijnlijk met eigen zonnepanelen meer elektriciteit op dan dat je op dat moment nodig hebt. Je levert dan elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet. In de wintermaanden en 's avonds wek je minder of niets op, maar heb je wel elektriciteit nodig. Dan ontvang je elektriciteit van het elektriciteitsnet.

Dat maakt niets uit, want jouw energieleverancier verrekent dit verbruik met de elektriciteit die je terug geleverd hebt ("salderen"). Je betaalt dus alleen het "extra verbruik" dat onder aan de streep over is.

Salderen gebeurt niet automatisch, daarvoor moet je je registreren op energieleveren.nl. Zo weten je energieleverancier en netbeheerder dat je energie kunt gaan terugleveren. Bij vragen neem je contact op met je energieleverancier.

Stimuleringslening Duurzaam Thuis Provincie

Minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen? Langer zelfstandig thuis wonen? Meedoen met een postcoderoosproject? En wil je hiervoor geld investeren? De Provincie Limburg biedt je hierbij ondersteuning in de vorm van een stimuleringslening en/of een verzilverlening. Meer info lees je hier.

Deze lening is bij het Nationaal Warmtefonds ter beschikking gesteld voor het financieren van energiebesparende en duurzame energieopwekkende maatregelen. Meer informatie is te vinden op: energiebespaarlening.nl.

Check altijd de energiesubsidiewijzer. Hier vind je welke energiesubsidies voor jouw gemeente actueel zijn.

Er zijn interessante subsidies en duurzaamheidsleningen beschikbaar.

Energieheld

Lees meer >>

Kalender