Stel uw vraag Subsidie

Subsidies en leningen

Je woning verduurzamen? Het is een kwestie van doen, maar ook van investeren. De overheid biedt nu meerdere subsidies en leningen aan zodat je geld én energie kunt besparen. 


 

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

Er is een landelijke subsidie voor huiseigenaren: de ISDE-subsidie. Dakisolatie, spouwmuurisolatie, muurisolatie met een voorzetwand of tegen de buitenkant, vloerisolatie en HR++ of triple glas wordt hierdoor zo'n 20 procent goedkoper. Kies je in een bestaand huis voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet dan kun je ook een aantrekkelijke subsidie krijgen. Check de subsidie voor zonneboilers, subsidie voor warmtepompen en de subsidie voor aansluiting op een warmtenet. Je kunt de subsidie aanvragen als je 2 of meer maatregelen neemt, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie én vloerisolatie. Of als je één isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de ISDE subsidie gaat via de website Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor VvE's

Verenigingen van Eigenaren (VvE) kunnen gebruik maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Via deze regeling kunnen VvE's subsidie krijgen voor energieadvies, procesbegeleiding, het isoleren van het dak, de gevel, de spouwmuren, zolder/vlieringsvloer, vloer, bodem en het plaatsen van hoogrendementsglas en isolerende panelen. Meer informatie en het aanvragen van de SEEH subsidie voor VvE's gaat via de website Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Zonnepanelen op eigen dak? Als koopwoningeigenaar kun je de BTW over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen via de Belastingdienst. Daarnaast geldt op dit moment de salderingsregeling. 

BTW terugvragen

Als koopwoningeigenaar kun je de BTW over de aanschaf én installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. 

Meer informatie kun je vinden via de website van de  Belastingdienst. MilieuCentraal heeft een handig stappenplan gemaakt voor de teruggave van de BTW op zonnepanelen.

Er zijn zonnepanelenleveranciers die je kunnen helpen bij het terugvragen van de BTW of de BTW zelfs al van de factuur af kunnen trekken. Vraag dit na bij je leverancier.

Salderingsregeling

In de zomer en overdag wek je waarschijnlijk met eigen zonnepanelen meer elektriciteit op dan dat je op dat moment nodig hebt. Je levert dan elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet. In de wintermaanden en 's avonds wek je minder of niets op, maar heb je wel elektriciteit nodig. Dan ontvang je elektriciteit van het elektriciteitsnet.

Dat maakt niets uit, want jouw energieleverancier verrekent dit verbruik met de elektriciteit die je terug geleverd hebt ("salderen"). Je betaalt dus alleen het "extra verbruik" dat onder aan de streep over is.

Salderen gebeurt niet automatisch, daarvoor moet je je registreren op energieleveren.nl. Zo weten je energieleverancier en netbeheerder dat je energie kunt gaan terugleveren. Bij vragen neem je contact op met je energieleverancier.

Je wilt geld besparen én duurzamer leven. Je huis beter isoleren, zelf energie opwekken of het waterverbruik terugdringen? Wat je wensen ook zijn, de Provincie Limburg helpt je graag met de stimuleringsregeling Duurzaam Thuis.De stimuleringsregeling Duurzaam Thuis biedt huurders en woningeigenaren voordelige leningen voor energiebesparende en levensloopbestendige maatregelen aan bestaande woningen in Limburg. Meer informatieis te vinden via duurzaamthuislimburg.nl

Deze lening is bij het Nationaal Warmtefonds ter beschikking gesteld voor het financieren van energiebesparende en duurzame energieopwekkende maatregelen. Meer informatie is te vinden op: energiebespaarlening.nl.

Check altijd de energiesubsidiewijzer. Hier vind je welke energiesubsidies voor jouw gemeente actueel zijn.

Er zijn interessante subsidies en duurzaamheidsleningen beschikbaar.

Energieheld

Lees meer >>

Kalender