Stel uw vraag Subsidie

Speciaal voor VvE's: Subsidie op energieadvies
18 December 2020

Maak uw meerjarenonderhoudsplan compleet! Laat een energiescan uitvoeren door een erkende adviseur en weet waar uw VvE kan besparen op energie. 


VvE’s in Maastricht kunnen tot 10 maart 2021 subsidie aanvragen voor een duurzaam energieadvies van het VvE-gebouw. De subsidie geldt voor een grotere VvE met gemiddeld 45 particuliere woningeigenaren en bedraagt maximaal €5.000 per VvE. 


Met de subsidie kunt u een professioneel advies voor uw VvE organiseren. De subsidie is een stevige bijdrage in de kosten voor inhuur van een energieadviseur en de uitvoering van een energiescan door de adviseur met als doel verduurzaming van de woningen. Vaak is het energieadvies een onderdeel van het meerjarenonderhoudsplan van een VvE. Voorwaarde is dat het energieadvies wordt opgesteld door een erkende energieadviseur en het advies op termijn wordt uitgevoerd door de VvE. De subsidie kan een keer worden aangevraagd. De termijn sluit op uiterlijk op 10 maart 2021 maar voor de regeling is een maximumbudget beschikbaar, wanneer dit budget is uitgeput kan er geen subsidie meer worden verleend.

Voor VvE`s is verduurzaming van hun gebouw ingewikkeld vanwege de administratieve, juridische en technische voorwaarden. Grotere aanpassingen bijvoorbeeld, zoals zonnepanelen, warmtepompen, dubbel glas en dergelijke moeten veilig worden uitgevoerd. Daarom stelt de gemeente als voorwaarde dat het energieadvies wordt opgesteld door een gecertificeerde energieadviseur (EPA-W). De regeling is mogelijk gemaakt door een tijdelijke subsidie van het Rijk. Recent ontwikkelde de gemeente Maastricht speciaal voor VvE’s ook een digitale VvE Energiebalie die u ondersteunt bij verduurzaming. 

Met de subsidie kunt u een professioneel advies voor uw VvE organiseren. De energieadviseurs geven een energielabel af voor woningen. Zij bezoeken het VvE-gebouw en inspecteren de isolatie, verwarming en ventilatie van de woningen. De adviseur inventariseert waar de bewoners energie kunnen besparen en hoeveel de VvE daarvoor moeten investeren en op welke termijn de investering is terugverdiend. 

Met de regeling kan de gemeente Maastricht 20 VvE`s met gemiddeld 45 particuliere woningeigenaren helpen bij het verduurzamen van hun woningen en het verminderen van CO2. 

Wilt u meer weten over de subsidie? Kijk voor meer informatie op:

De website van de gemeente Maastricht (https://www.gemeentemaastricht.nl/wonen-en-verhuizen/subsidieregeling-energiebesparing-vve).

De online VvE Balie (https://www.nieuweenergieinlimburg.nl/maastricht/project/536/VvE+balie/)

 

Maak uw meerjarenonderhoudsplan compleet! Laat een energiescan uitvoeren door een erkende adviseur en weet waar uw VvE kan besparen op energie.