Stel uw vraag Subsidie

Beheerkantoren VvE’s aan zet
1 December 2019

Stel: je wilt als VvE graag verduurzamen. Maar je weet niet hoe of waar je moet beginnen. Dan kun je ook bij je beheerder aankloppen. Waar deze kantoren vroeger enkel voor de administratie en het onderhoud zorgden, heeft duurzaamheid nu steeds vaker hun aandacht. Speciaal voor VvE beheerders organiseerde de VvE Energiebalie Maastricht eind november een bijeenkomst. VvE-coördinator Rianne van der Krogt vertelt.


Verzamel kennis en ervaring


Hoe gaan we samen aan de slag met de energietransitie? Die vraag stond centraal tijdens deze bijeenkomst. “Beheerkantoren hebben vaak meerdere VvE’s in hun portefeuille. Door hun veelvuldige contact weten ze hoe besluiten binnen een VvE genomen worden. En ze kennen natuurlijk de bouwkundige status van de gebouwen. Als de beheerkantoren deze ervaring aanvullen met kennis over verduurzaming kunnen ze de bewoners ook daarbij ondersteunen.” De beheerkantoren MVGM, Ruijters Vastgoedmanagers, The Housing Company, Phidec Vastgoedbeheer, Renders Beheer, Rofemco Vastgoedbeheer, Stravast VvE Beheer, Vertommen BV waren aanwezig.


Kansen


De deelnemers kregen tijdens de bijeenkomst informatie over de VvE-balie, de energiecoaches (voor kleine VvE’s met minder dan 10 bewoners) en maatwerkadvies (voor grote VvE’s met meer dan 10 bewoners). “Het is belangrijk dat een VvE niet ad hoc maatregelen treft. Het beste kun je een energiescan van het hele pand laten maken. Waar liggen kansen en welke mogelijkheden zijn er? Neem dit op in je meerjaren onderhoudsplan en je hebt een roadmap naar een duurzaam gebouw.”


Wel VvE, maar geen beheerder?


“Het mooie aan een beheerder met veel kennis en ervaring in verduurzamen is dat een VvE zonder beheerder hier misschien ook wel gebruik van kan maken”, vertelt Rianne. “Het is ideaal als deze VvE’s een beheerkantoor kan inschakelen voor advies, organisatie en coördinatie van de verduurzaming van hun pand.”


De waarde stijgt


“We hebben de beheerkantoren na afloop van de bijeenkomst een notitie gestuurd van een onderzoek van de Universiteit Maastricht naar de impact op de stijging van de waarde van vastgoed na verduurzaming. Dat is heel interessant om te delen met de VvE’s, vooral ook met de verhurende partijen. Zo zie je wat mogelijke effect kunnen zijn van verduurzamingsmaatregelen.”


Ervaringsverhalen


Tenslotte is Rianne bezig met casestudy’s. “Dat zijn als het ware ervaringsverhalen van VvE’s die met verduurzaming bezig zijn. Ze dienen als inspiratie voor anderen. De beheerkantoren helpen ons met het in contact komen met deze VvE’s, maar als bewoners zich zelf willen aanmelden voor de casestudy kan dat natuurlijk altijd.”


 

Kalender