Stel uw vraag Subsidie

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn duurzaam: ze zetten zonne-energie om in stroom. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren jouw panelen elektriciteit. De populairste zonnepanelen zetten 12 tot 16 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit. In 2 jaar heeft een zonnepaneel al meer energie bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren jouw zonnepanelen nog 23 jaar milieuwinst!

Het grootste voordeel van zonnepanelen is voor veel mensen de besparing die de zonnepanelen opleveren. De winst is vergelijkbaar met een rente van 4 procent op je spaarrekening. Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig en zijn dan ook goedkoop in gebruik. Zonnepanelen zien er wellicht kwetsbaar uit, maar dit zijn ze absoluut niet. Dit is onder andere af te zien aan de lange levensduur. De meeste zonnepanelen gaan tegenwoordig minstens 25 jaar mee.

De kosten geef je één keer uit, maar de besparing keert elk jaar terug. Elke kilowattuur (kWh) die je zelf opwekt met gratis zonlicht, hoef je tenslotte niet te kopen van het energiebedrijf. En de stroom die je niet meteen verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Tot 2023 krijg je daar – dankzij de salderingsregeling - net zoveel geld voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. In beide gevallen is dat 22 cent per kWh (prijspeil 2020).

Aantal panelen

Hoeveelheid stroom (kWh)

Totaalprijs

Totaalprijs na btw- teruggave

Jaarlijkse opbrengst

6

1.700 kWh

€ 3.400

€ 2.800

€ 250

10

2.900 kWh

€ 5.000

€ 4.200

€ 450

18

5.200 kWh

€ 7.900

€ 6.700

€ 620

*De jaarlijkse opbrengst is de gemiddelde opbrengst per jaar, berekend over een periode van 25 jaar. Door afbouw van de salderingsregeling, valt de opbrengst elk jaar iets lager uit. Stel: in 2021 koop je 10 zonnepanelen. Dan is de opbrengst in het eerste jaar zo'n € 680 en in na 25 jaar € 310. Het gemiddelde over 25 jaar is dan € 450.

*We gaan uit van zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 36 graden.

Zonnepanelen maken op het dak van je woning elektriciteit. Dat kunnen ze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Dat heet een fotovoltaïsche reactie (in Engels photo voltaic, vandaar PV-systeem). Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektrictiteitsnet, zijn behalve panelen ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

1. Voor zonnepanelen op je dak heb je geen vergunning nodig. Er zijn alleen uitzonderingen voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doe altijd navraag bij je gemeente of kijk op Omgevingsloket.

2. Milieu Centraal heeft een handige checklist (pdf) met aandachtspunten gemaakt voor het gesprek over de offerte.

3. Wil je ook warm water van zonne-energie? Kijk of een Zonneboiler iets voor jou is. 

4. Particulieren kunnen de btw op aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Lees hoe eenvoudig dit is op Btw op zonnepanelen terugvragen.

5. De stroom die je aan het elektriciteitsnet levert kun je wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Dit heet salderen. De regeling verandert vanaf 2023

6. Bekijk tips en foto's met voorbeelden hoe je de panelen mooi kunt neerleggen.

Zonnepanelen verdien je in 7-8 jaar terug en leveren zo'n 25 jaar duurzame stroom!

Energieheld

Lees meer >>

Kalender