Stel uw vraag Subsidie

Dakisolatie

Met dakisolatie bespaar je veel energie en dus geld. Voor een hoekwoning is dat zo’n € 650 per jaar. Gemiddeld betaal je € 950 aan materialen als je het zelf doet en € 4.400 als je het werk uitbesteedt. Zelfs als je dak nu matige isolatie heeft, is een verbetering naar goede isolatie de moeite waard. De besparing is dan wel iets lager.

Er zijn meer voordelen dan alleen energiebesparing. Met een geïsoleerd dak voelt je huis prettiger aan. Zie het als een dikke deken die je over je dak legt: de kou van buiten komt er niet doorheen en onder de deken blijft het lekker warm. Ook stoot je minder broeikasgassen uit, omdat je minder gas verbruikt. Goed voor het klimaat dus!

Stel, je gaat van geen naar goede isolatie (Rc-waarde 4) in een hoekwoning. Wat betaal en bespaar je dan gemiddeld?

Dakisolatie

Eénmalige

kosten uitbesteden

Eénmalige

subsidie

Jaarlijkse besparing energiekosten

Jaarlijkse besparing CO2

Isoleren schuin dak (verwarmde zolder)

€ 4.400

€ 1.200

€ 650

1.600 kilo

Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder)

€ 4.400

€ 1.200*

€ 360

900 kilo

Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder)

€ 950

€ 220

€ 370

900 kilo

Isoleren plat dak

€ 3.200

€ 870

€ 550

1.400

Algemeen: Van geen isolatie naar goede isolatie (Rc-waarde 4), schuin dak van 62 m2, zoldervloer 46 m2, plat dak 46 m2, verwarming met hr-combiketel, gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) 16 graden bij verwarmde zolder, 12 graden bij onverwarmde zolder, gasprijs van 79 cent per m3 (prijspeil 2021).

Isoleren plat dak: Dit zijn de extra kosten voor het isoleren als de dakbedekking toch al vervangen moet worden. De kosten van de dakbedekking zelf zitten hier niet bij in.

Er zijn vier manieren om een niet-geïsoleerd schuin dak te isoleren.

Binnenkant van het dak isoleren

Het isoleren van de binnenkant van een schuin dak levert goede tot zeer goede isolatie op. Als je een beetje handig bent, is dit een klus die je goed zelf kunt doen. Zorg in elk geval dat je weet hoe je dak in elkaar zit: welke materialen zijn gebruikt, ligt er folie onder de pannen? Als er al een dampremmende laag in je dak zit, moet je klimaatfolie gebruiken.

Dakpannen eraf, isolatie aan de buitenkant en pannen er weer op

Deze dakisolatie levert de beste isolatiewaarde, omdat het isolatiemateriaal niet onderbroken wordt door de balken van het dak en omdat er ruimte is voor voldoende isolatiemateriaal. Door het isolatiemateriaal wordt het dak hoger en moet de aansluiting met de dakgoot opnieuw gemaakt worden. Houd er wel rekening mee dat u voor deze vorm van dakisolatie (dakisolatie aan de buitenkant) een omgevingsvergunning bij uw gemeente aan dient te vragen. Kijk op de website van uw gemeente voor het aanvragen van deze vergunning. Daarnaast is dit in de meeste gevallen ook een klus voor een professioneel bedrijf. Een goed moment is wanneer het dak gerenoveerd moet worden, dan moeten de dakpannen er toch af. 

Isolatie onder de dakpannen spuiten of blazen

Het is ook mogelijk om isolatiemateriaal onder de dakpannen te spuiten of blazen door een na-isolatie bedrijf, bijvoorbeeld PUR-schuim, vlokken van glaswol of steenwol of EPS thermoparels (piepschuim balletjes). Dit gebeurt van buitenaf, zodat je de zolder niet hoeft op te ruimen. Deze vorm van dakisolatie is alleen aan te raden als er geen andere mogelijkheden zijn. Het levert namelijk maar matige isolatie op. Bovendien kan bij latere werkzaamheden aan het dak veel rommel vrijkomen.

Zoldervloer of plafond isoleren

Gebruik je de zolder niet als woon-, werk- of slaapruimte én kun je hem met een luik of deur afsluiten? Dan is het een goed idee om de vloer van de zolder te isoleren. Daarmee bespaar je evenveel als met isolatie van het schuine dak. Bovendien heb je minder materiaal nodig dan bij isolatie van het schuine dak én het is eenvoudiger. Zorg altijd voor een dampremmende laag aan de warme kant, dus onder het isolatiemateriaal. Het makkelijkste is om beloopbare isolatieplaten op de zoldervloer te leggen.

Ook kun je isolatiemateriaal tussen de vloerbalken leggen en daarop vloerplaten aanbrengen. Vergeet niet het luik te isoleren en kieren tussen luik en zoldervloer dicht te maken met isolatieband. Je kan er ook voor kiezen om het plafond direct onder de zoldervloer te isoleren.

Open zolder? Isoleren zoldervloer geen zin

Als je een open zolder hebt, die niet met een deur of luik afgesloten kan worden, dan heeft isolatie van de zoldervloer geen zin. Je moet in dat geval de binnen- of buitenkant van het dak isoleren. Ook als je in de toekomst je zolder als slaap-, werk- of woonruimte wilt gaan gebruiken, is het verstandig om nu al te kiezen voor isolatie van het dak.

Isolatie van een bestaand plat dak

Je kunt een niet-geïsoleerd plat dak op verschillende manieren laten isoleren. Isolatie van een plat dak is altijd werk voor een professioneel bedrijf. Een doe-het-zelver kan dit beter niet zelf doen, omdat het risico op vochtproblemen en rottend dakhout of schimmel zeer groot is. Een goed moment is wanneer het dak gerenoveerd moet worden, dan moet de dakbedekking er toch af.

1. Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Je kunt daarmee ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Je moet dan wel twee delen van je huis isoleren, dus behalve het dak bijvoorbeeld ook de vloer, spouwmuur, buitenmuren (binnen of buiten) of ramen. Je mag de dakisolatie ook combineren met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting. Maar je moet dus 2 maatregelen nemen om de subsidie te krijgen. Bekijk de voorwaarden op: Subsidie voor isolatie.

2. Doe het meteen goed en kies voor een hoge isolatiewaarde (Rc-waarde van 4 of meer). Dat kost je niet veel extra aan isolatiemateriaal en levert veel meer besparing op.

3. Heb je nu matige dakisolatie? Dan is het de moeite waard om die te verbeteren.

4. Isoleren is ook nuttig als je de zolder niet verwarmt. Je huis verliest veel warmte via zo’n koude zolder of vliering. Je kunt er in dit geval ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren: dat is eenvoudiger en goedkoper.

5. Wil je zelf de binnenkant van een pannendak isoleren? Milieu Centraal heeft een speciale pagina over Zelf dak isoleren met handige tips.

6. Laat het isoleren van een plat dak over aan een professional. Een plat dak kan het best aan de bovenkant geïsoleerd worden. Isolatie aan de onderkant (van binnenuit) geeft een groot risico op rottend hout in je dak of schimmel op je plafond. 

7. Wil je een groen dak met plantjes? Dat isoleert onvoldoende, dus isolatie blijft nodig!

8. Met dakisolatie is je bovenverdieping ook koeler in de zomer. Je hebt dan minder snel airco nodig.

9. Wil je je hele huis energiezuinig en aardgasvrij maken? Check op Verbeterjehuis.nl wat je in jouw huis allemaal kunt doen en wat het kost en oplevert.

10. Op Energiesubsidiewijzer vind je een compleet overzicht van subsidies en leningen om je huis energiezuinig te maken.

Het is de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren

Energieheld

Lees meer >>

Kalender