Stel uw vraag Subsidie

Elektrische apparaten

Bijna 40 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Met zuinige apparaten sla je 2 vliegen in één klap: je bespaart geld en het is beter voor het milieu.

Dit zijn de grootste verbruiksposten in huis, uitgaande van de meest gangbare apparaten (wat betreft zuinigheid en ouderdom van apparaat, 22,5 cent per kWh, prijspeil 2020): 

Apparaat

Energiekosten

Koelkast en losse vriezer: 520 kWh/jaar

€ 120,-

Verlichting: 390 kWh/jaar

€ 90,-

Televisie en stereo met randapparatuur: 350 kWh/jaar

€ 80,-

Computer met randapparatuur: 310 kWh/jaar

€ 70,-

Wasdroger: 300 kWh/jaar 

€ 70,-

CV-ketel: 280 kWh/jaar

€ 60,-

Vaatwasser: 240 kWh/jaar

€ 55,-

Wasmachine: 130 kWh/jaar

€ 30,-

1. Kies een apparaat met een laag energieverbruik, te herkennen aan energielabel A+++. Dat is veel zuiniger.

2. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een apparaat met label A of A+ ook al heel zuinig is. Dit klopt niet bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines: daar is A+ tegenwoordig zelfs het slechtste label op de markt! 

3. Koop een apparaat op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie.

4. Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en laat de tv niet aan als niemand kijkt.

5. Verminder stand-by verbruik: haal apparaten helemaal van de stroom af als je ze niet gebruikt.

6. Lever oude apparaten in bij het gemeentelijk afvalstation voor hergebruik van de materialen.

Let bij aankoop van een nieuw apparaat op het energieverbruik. Het energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit. Je vindt het energielabel op bijna alle apparaten: koelkasten en vriezers, wasmachines en wasdrogers, verlichting, televisies, airconditioners, ovens en afzuigkappen. Alles over de labels vind je op www.energielabel.nl.

Zuinige apparaten hebben energielabel A+++. Op het energielabel staat ook het gemiddeld verbruik per jaar in kWh vermeld. Zuinige apparaten zijn meestal duurder dan minder zuinige exemplaren. Maar vaak verdien je het verschil terug doordat ze (veel) minder stroom gebruiken.

1. Koop een zuinige A+++ koelvriescombi in plaats van je 20 jaar oude energieslurper en bespaar jaarlijks 300 kWh. Door je (werkende) 8 jaar oude koelvriescombinatie te vervangen door een nieuwe A+++ bespaar je jaarlijks 140 kWh.

2. Vervang al je gloeilampen door LED-lampen. Ook als ze nog werken! 11 peertjes vervangen scheelt jaarlijks 170 kWh.

3. Beperk het gebruik van elektrische bijverwarming, zoals vloerverwarming in de badkamer of elektrische kachels en bespaar jaarlijks 260 kWh.

4. Doe de ‘bierkoelkast’ in de schuur weg of zet hem alleen aan tijdens de barbecue en bespaar jaarlijks 230 kWh.

5. Koop je een nieuwe wasdroger? Neem een zuinige A++ warmtepompdroger in plaats van de goedkope B wasdroger en bespaar bijna 200 kWh.

6. Droog je was de helft van het jaar aan de waslijn, ook als je een wasdroger hebt. Had je nog een oude B of C-label wasdroger? Dan bespaar je jaarlijks 160 kWh.

7. Was op 30 graden en met volle trommel en bespaar jaarlijks ruim 100 kWh. Gemiddeld is de wasmachine maar voor twee derde gevuld!

8. Zet de vaatwasser op het eco programma en laad hem zo vol mogelijk. Zo bespaar je 130 kWh per jaar.

9. Heb je een waterbed, een tropisch aquarium en een beertender? Als je die wegdoet, bespaar je ongeveer evenveel als met de bovenstaande 8 tips samen.

De eerste 8 tips samen besparen 1.500 kWh (330 euro). Dat is de helft van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden!

Hoeveel jij kunt besparen hangt sterk af van je huidige stroomverbruik. De verschillen daarin zijn enorm: 1 van de 8 huishoudens verbruikt jaarlijks minder dan 1.500 kWh. Het andere uiterste wordt gevormd door de 1 van de 7 die meer dan 5.000 kWh per jaar verbruiken.

Ontdek hoeveel energie jij verbruikt vergeleken met je buren: Vergelijk mijn energieverbruik. Lees meer over besparen op Apparaten en verlichting.

Een oude wasmachine vervangen, verdien je snel terug

Kalender