Stel uw vraag Subsidie

Elektrische apparaten

Bijna 40 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Met zuinige apparaten sla je 2 vliegen in één klap: je bespaart geld en het is beter voor het milieu.

Dit zijn de grootste verbruikers in huis, uitgaande van de meest gangbare apparaten (wat betreft zuinigheid en ouderdom van apparaat, 22 cent per kWh, prijspeil 2021):

Apparaat

Energiekosten

Koelkast en losse vriezer: 500 kWh/jaar

€ 110,-

Verlichting: 390 kWh/jaar

€ 90,-

Televisie en stereo met randapparatuur: 350 kWh/jaar

€ 80,-

Computer met randapparatuur: 310 kWh/jaar

€ 70,-

Wasdroger: 290 kWh/jaar 

€ 60,-

CV-ketel: 280 kWh/jaar

€ 60,-

Vaatwasser: 240 kWh/jaar

€ 50,-

Wasmachine: 130 kWh/jaar

€ 30,-

1. Kies een apparaat met een (donker)groen energielabel: dat is zuinig met energie.

2. Het energielabel voor wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen is vernieuwd. Vanaf 1 maart 2021 loopt het van A (donkergroen) tot G (rood). Hieronder lees je meer over het nieuwe label.

3. Bij andere apparaten loopt het energielabel van A+++ (donkergroen) tot D (rood). Bijvoorbeeld bij wasdrogers, airco's en ovens. Dit energielabel wordt later pas vernieuwd.

4. Koop een apparaat op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie.

5. Gebruik elk apparaat slim: draai pas een was als de trommel vol is, en zet de tv uit als niemand kijkt. Bekijk de tips op Halveer je stroomverbruik!

6. Verminder stand-by verbruik: haal apparaten helemaal van de stroom af als je ze niet gebruikt.

7. Lever oude apparaten in bij het gemeentelijk afvalstation voor hergebruik van de materialen.

Let bij aankoop van een nieuw apparaat op het energieverbruik. Het energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit. Je vindt het energielabel op bijna alle apparaten: koelkasten en vriezers, wasmachines en wasdrogers, verlichting, televisies, airconditioners, ovens en afzuigkappen. Alles over de labels vind je op Energielabel.nl.

Zuinige apparaten hebben een donkergroen energielabel. Bij sommige apparaten is dit A+++, bij andere A. Op het energielabel staat ook het gemiddeld verbruik in kWh vermeld (per jaar of per 100 wasbeurten). Zuinige apparaten zijn meestal duurder dan minder zuinige. Maar je verdient het verschil in elk geval voor een deel terug doordat ze (veel) minder stroom gebruiken.

Vanaf 1 maart 2021 nieuw energielabel

Sinds 1 maart 2021 hebben wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en televisies een nieuw energielabel. Het oude label liep van A+++ tot D, het nieuwe van A tot G. Het label is vernieuwd omdat veel apparaten energielabel een A met één of meer plusjes hadden. Het verschil tussen al die plusjes was voor veel consumenten onduidelijk. Wat voorheen labelklasse A+++ was, komt in het nieuwe energielabel overeen met labelklasse B, C of zelfs D of E.

Met het nieuwe label is er ook weer ruimte voor groei. Bij het oude label hadden veel machines al het hoogst haalbare label. Met het nieuwe energielabel kunnen fabrikanten het goed laten zien als hun apparaten nóg zuiniger worden.

In de winkel kan je tijdelijk nog koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines en televisies tegenkomen met het oude label met de plusjes. Dat zijn oudere modellen die nu niet meer worden gemaakt. Eind 2021 zijn die uit de winkel verdwenen.

Voor lampen gaat het nieuwe label op 1 september 2021 in. Andere apparaten, zoals wasdrogers, airco's en ovens, volgen later. Die hebben voorlopig nog wel een energielabel met schaal A+++ tot en met D.

Wil je meer weten over het energielabel op apparaten? Kijk op Energielabel.nl.

Voor het energieverbruik is niet alleen belangrijk hoe zuinig het apparaat is, maar ook hoe je het apparaat gebruikt. Je kunt op de volgende manieren op je verbruik besparen:

1. Gebruik apparaten efficiënt. Eén keer wassen met een volle trommel is zuiniger dan twee keer een halve lading wassen. Tips voor zuinig gebruik vind je bijvoorbeeld op Koelkasten en vriezers, Desktop, laptop en tablet en Wasmachine.

2. Vervang energieslurpers, zoals een oude koelkast of vriezer, door een nieuw zuinig exemplaar.

3. Ontdek hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Dat kan met een energiemeter. Die plaats je tussen het apparaat en het stopcontact. Ze zijn te koop bij elektronicawinkels vanaf € 10.

4. Lees de gebruiksaanwijzing goed door: meestal staan daarin tips voor slim gebruik van het apparaat.

5. Bij oudere apparaten kan je het sluipverbruik flink beperken door het apparaat niet stand-by maar echt 'uit' te zetten. Soms moet je daarvoor de stekker uit het stopcontact trekken, of je gebruikt een stekkerdoos met aan/uit schakelaar. Lees meer op Voorkom sluipverbruik!

Een oude wasmachine vervangen, verdien je snel terug

Kalender