Stel uw vraag Subsidie

De eerste A++ woning in Nederland

Een oude warmwaterboiler en CV-ketel gaven de familie Lemmens uit Groot-Genhout in 2007 aanleiding tot het verduurzamen van hun woning. Een jaar daarna werd hun woning gecertificeerd met het A++ - Label: de eerste woning in Nederland met dit energielabel! De familie heeft meerdere energiebesparende en –opwekkende maatregelen getroffen en sinds dien is het klimaatneutrale huis in Groot-Genhout een voorbeeld voor anderen.

In de achtertuin van de familie Lemmens is goed te zien welke maatregelen zij getroffen hebben: 20 zonnepanelen voor de opwek van energie en twee grote zonnecollectoren voor de zonneboiler. Daarnaast beschikt de woning over een warmtepomp en goede isolatiewaarden. Door deze maatregelen werd de woning vrijwel zelfvoorzienend en besloot de familie ‘van het gas af’ te gaan.

Een klimaatneutrale woning vergt veel tijd en een forse investering. Ook de familie Lemmens heeft flink moeten investeren. De familie heeft gebruik kunnen maken van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie en de Investeringsregeling welke beide in 2008 door het ministerie van Economische Zaken is ingevoerd. “Maar eerlijk gezegd zou ik ook maatregelen hebben genomen als er geen subsidie zou zijn. Ik was zo enthousiast over het idee van een klimaatneutraal huis dat ik dit per se wilde doorzetten.” Aldus dhr. Lemmens.

Hij heeft met zijn enthousiasme ook zijn buurtbewoners geïnspireerd tot het nemen van maatregelen: Veel buurtbewoners hebben ook zonnepanelen en andere energiebesparende en –opwekkende maatregelen aangeschaft. Dit resulteerde in 2009 tot de titel: Klimaatstraat van Limburg.

Wilt u ook graag een klimaatneutrale woning realiseren? Een tip van dhr. Lemmens: “Start met een goede isolering (glas, dak, wanden). Het heeft geen zin om dure zonnepanelen op je dak te zetten als deze punten niet eerst grondig zijn aangepakt.”

Lees de ervaringen van de familie Lemmens via onderstaande website en bekijk het door de Milieufederatie Limburg afgenomen interview.

“Iemand moet beginnen met het geven van het goede voorbeeld"

Kalender