Stel uw vraag Subsidie

Duurzame initiatieven in Mesch

In het buitengebied tussen Sint Geertruid en Mesch staat een oude carréboerderij. Hierin is het melkveebedrijf van de familie Lemlijn gehuisvest. Op de boerderij wonen ze met vier generaties en ernaast is vorig jaar een bed & breakfast geopend. Dit gastenverblijf bouwden ze zelf op de plek van de oude varkensstallen. Bijna alle materialen van die stallen zijn opnieuw gebruikt. Stefan en Julie Lemlijn vertellen over dit bijzondere en duurzame project.


“In 2014 zijn wij gestart met de bouw van onze bed & breakfast Hei 15. Dat we dat duurzaam wilden doen, was voor ons vanzelfsprekend. Dat is beter voor het milieu en niet eens veel duurder dan conventionele bouw. We deden vooraf research en spraken met specialisten. Als eerste braken we de oude stallen af. Op het asbestdak na zijn alle materialen hergebruikt. Houten spanten, balken en veldbrandstenen zijn in de bouw verwerkt; het beton in de verharding rondom het pand."

"Voor de ruwe opbouw gebruikten we aardewerken stenen. Die isoleren goed, zijn geluiddempend en damp-open. Daardoor krijg je een ademend binnenklimaat met een natuurlijke vochtregulatie. Ook het dak is damp-open. De constructie is opgetrokken met balken uit de oude stal en met FSC-hout. Dit Lariks hout komt uit een regionaal bos dat middels duurzaam bosbeheer wordt verworven. Het dak is toegedekt met 20 centimeter dikke vlasisolatie. Dat vlas zit ook op de zijwanden. De hele buitenkant is bedekt met naaldhouten latten. Die hebben in een bad met natuurlijke azijn gelegen. Dat heeft ze de eigenschappen van duurzaam hardhout gegeven."

"Binnen is alles gestukt met natuurlijk gips en strak afgewerkt met damp-open ecologische verf. Onder de gipsen vloer ligt vloerverwarming die snel op temperatuur is dankzij 15 centimeter dikke vloerisolatie. Al onze panden worden voortaan verwarmd met een houtsnipperkachel. De snippers daarvoor verwerven we binnen een straal van drie kilometer. De kachel was duur in aanschaf, maar mede dankzij een subsidie, hebben we die binnen zes jaar al terugverdiend."

"In 2016 ontvingen we onze eerste gasten. We serveren hen ontbijtjes met lokale en biologische producten. De duurzame lijn zetten we dus voort. We ontvangen veel mensen uit grote steden die onze aanpak erg waarderen. Woont u in de buurt en wilt ook eens onze duurzame bouw zien en ervaren? U bent van harte welkom bij Hei 15.”

 

Duurzaam verbouwen was voor ons vanzelfsprekend

Kalender