Stel uw vraag Subsidie
Terug

Financiering

Meer informatie

Zelf aan de slag

Enexis Huis Limburg

Tips

LED Lampen

Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Er bestaan ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Hoewel de aanschafprijs hoger is, zijn met led je kosten na een tijdje lager door het lage verbruik en de lange levensduur.

De meeste mensen weten dat gloeilampen erg onzuinig zijn en de afgelopen jaren zijn ze grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Toch branden er in een gemiddelde Nederlands huishouden nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen. Alleen al in de huiskamer en keuken zijn gemiddeld nog 11 onzuinige lampen te vinden.

Als je de 11 gloei- en halogeenlampen in de huiskamer en keuken vervangt door led geeft dat een besparing van zo'n € 35 per jaar op je energiekosten (prijspeil 2020). Vervang je ook de andere 13 onzuinige lampen in huis, dan komt daar nog € 20 per jaar bij. De aanschaf van de ledlampen verdien je door de lagere stroomkosten gemiddeld binnen 3 jaar terug. Mooi voor het milieu en goed voor je portemonnee! 

Met spaarlampen en ledlampen kun je veel besparen op je energiekosten. Hoewel halogeenlampen 30% zuiniger zijn dan gloeilampen, loont het ook om halogeenlampen te vervangen door ledverlichting. Helaas is er nog niet voor elk type halogeenlamp een ledlamp beschikbaar.

In de tabel hieronder kun je bekijken wat je aan energiekosten bespaart als je gloeilampen vervangt door ledlampen.

Te vervangen gloeilamp

Aantal lumen vervangende ledlamp

Dit bespaar je aan energiekosten per jaar*

Gloeilamp van 75 watt

900 - 1100 lumen

8,20 euro

Gloeilamp van 60 watt

700 - 850 lumen

6,60 euro

Gloeilamp van 40 watt

400 - 500 lumen

4,40 euro

Gloeilamp van 25 watt

200 - 300 lumen

2,70 euro

*Op basis van 550 branduren per jaar. Bij een elektriciteitsprijs van 22,5 cent per kWh (prijspeil 2020).

1. Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting; start met lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Daar is de meeste energie te besparen. 

2. Maak optimaal gebruik van daglicht in je huis, dan hoeven je lampen minder vaak aan. 

3. Doe lampen uit als je een ruimte verlaat (ook als dat kort is). Laat ook ledlampen en buitenlampen niet onnodig aan.

4. Oude gloei- en halogeenlampen mogen in de vuilnisbak, maar spaarlampen moet je apart inleveren. Check bij twijfel de afvalscheidingswijzer.

Tegenwoordig geeft een LED lamp alle kleuren en sfeer die je wenst

Kalender