Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Deuren in huis dichtdoen, korter douchen, lampen uitdoen en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op je energierekening!
Met 6 tips om te verwarmen zonder verspillen kun je gemiddeld 180 euro per jaar besparen. Als je nog nergens op lette zelfs gemiddeld 700 euro. Hoe slechter de isolatie van je huis, hoe meer je kunt besparen met de tips. In een oud groot huis kan je besparing oplopen tot 1800 euro, in een nieuw appartement blijft het bij een paar tientjes.
1. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 250 euro per jaar.
2. Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
3. Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 100 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
4. Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld 170 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
5. Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
6. Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.
Bijna 20 procent van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. Hieronder staan tips om te besparen op warm water, zonder in te leveren op comfort onder de douche of bij de warmwaterkraan. Zo daalt je energierekening en de milieubelasting.
1. Douche 5 minuten. Neem een leuke douchetimer of coach die je helpt herinneren om max 5 minuten te douchen.
2. Gebruik een waterbesparende douchekop die maximaal 7,2 liter per minuut doorlaat. In winkels kom je het woord ‘spaardouche’ nauwelijks tegen. Op de verpakking van de douchekop staat soms wel het waterverbruik of doorstroomklasse ZZ vermeld.
3. Installeer een thermostaatkraan. Dan is het douchewater sneller op de gewenste temperatuur.
4. Liever onder de douche dan in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost drie keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!
5. Nieuwe badkamer? Overweeg een douche-wtw (warmteterugwinning). Die gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water alvast op te warmen.
6. Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water.
7. Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
8. Controleer of je keukenkranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
9. Kies voor een waterkoker in plaats van een kokendwaterkraan.
10. Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (niet beneden de 60 graden vanwege legionella), plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.
Ruim 30 procent van je energierekening gaat naar stroomverbruik. Door energiezuinig met apparaten en verlichting om te gaan en bewuste keuzes te maken bij de aanschaf van nieuwe apparaten en verlichting, kun je veel op je energierekening besparen.
1. Bij de meeste apparaten is energielabel A+++ het allerzuinigst. Soms staat er nog -10% (of meer) bij: die apparaten zijn nog zuiniger. Een A+ label lijkt misschien zuinig, maar is voor bijvoorbeeld wasmachines en koelkasten inmiddels het minst zuinige label. Meer informatie vind je onder Huishoudelijke apparaten.
2. Heb je een koelkast of vriezer met label A++ of lager? Dan is het voor het milieu de moeite waard om deze te vervangen door een model met energielabel A+++. Ook als ze nog goed werken. Kijk op Koelkasten en vriezers of jouw koelkast of vriezer aan vervanging toe is.
3. Met de was kun je ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was met het eco-programma. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken. Zie Wasmachine en Wasdroger voor meer informatie.
4. Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met led kun je flink besparen op verlichting: een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp.
5. Benut daglicht optimaal en doe lampen uit als je een ruimte verlaat, ook al is het maar voor korte tijd.
6. Oudere apparaten gebruiken soms veel stroom in de stand-by stand. Zet zulke apparaten helemaal uit om sluipverbruik te voorkomen.
Door slimme en eenvoudige aanpassingen kan ik al zonder er verder bij na te denken energie besparen!
Schrappen kennis- en ervaringstoets...
Schrappen kennis- en ervaringstoets bij verduurzamingshypotheek
Verruiming budget subsidie SEEH voo...
Verruiming budget subsidie SEEH voor VvE's
Geluidseisen warmtepompen en aircoâ...
Geluidseisen warmtepompen en airco’s worden aangescherpt
Standaard voor woningisolatie gepre...
Standaard voor woningisolatie gepresenteerd