Stel uw vraag Subsidie

Verwarmingsinstallatie

Verwarming is een grote energieverbruiker in huis. Bijna 46% van je energierekening bestaat uit kosten voor verwarming, en 13% voor warm water. Op een energiezuinige en duurzame manier je huis en water verwarmen levert dus veel op, voor je portemonnee en het klimaat. De overstap van aardgas naar duurzame warmte wordt ook wel de energietransitie genoemd.

Aardgas gaat stap voor stap uit woningen verdwijnen. Duurzame energie voor verwarming en warm water komt ervoor in de plaats. Alternatieven voor de traditionele verwarmingsinstallaties zoals de hr-ketel, cv-ketel of gaskachel zijn o.a.:

- Warmtepompen
- Zonneboilers
- Warmtenetten

In bijna alle Nederlandse woningen werkt de verwarming op aardgas. Om klimaatverandering binnen veilige grenzen te houden is het nodig om het gebruik van fossiele energie, zoals aardgas, tot bijna nul terug te dringen. In 2030 moet het aardgasverbruik fors minder zijn. Dat lijkt ver weg, maar is dichtbij: koop je nu een nieuwe hr-ketel op gas, dan zou het best je laatste kunnen zijn.

Duurzame verwarming is verwarming zonder uitstoot van CO2: warmte uit duurzame stroom of biogas, warmte van zonneboilers, warmte uit de bodem die in de zomer is opgeslagen, en warmte uit diepere aardlagen. De vertrouwde cv-ketel op gas zal stap voor stap vervangen worden door elektrische warmtepompen en stadsverwarming via warmtenetten. Al valt nu nog niet te zeggen hoe verwarming er in de toekomst precies uit zal zien. En per wijk kan het verschillend zijn. Lees meer op Wonen zonder aardgas.

Een huis dat heel goed is geïsoleerd heeft in de winter maar weinig warmte nodig om behaaglijk te zijn. Nieuwere huizen van na 2000 hebben goede isolatie en HR++ glas. Iets oudere huizen hebben wel isolatie, maar minder dik. En nog oudere huizen zijn vaak maar gedeeltelijk geïsoleerd, de isolatie van de gevel en de vloer ontbreekt in veel gevallen en ook hebben ze meestal geen HR++ glas.

1. Zet een eerste stap naar duurzame verwarming door je hr-ketel te combineren met een zonneboiler of hybride warmtepomp

2. Wil je volledig overstappen naar duurzame energie voor je verwarming en warm water? Ontwerp samen met een adviseur een heel nieuw systeem. Denk aan goede isolatie, lage temperatuurverwarming, elektrische warmtepomp en een zonneboiler. Bekijk het Stappenplan voor aardgasvrij wonen.

3. Je kunt nu een aantrekkelijke subsidie krijgen als je een zonneboiler of (hybride) warmtepomp neemt, kijk op Subsidie zonneboilers en Subsidie warmtepompen.

4. Gebruik je verwarming slim. Dat scheelt meer dan je misschien denkt. Op Bespaartips verwarmen vind je 6 handige tips.

5. Van al het warme water dat je gebruikt gaat 80 procent naar de douche. Met een waterbesparende douchekop en korter douchen kun je flink besparen op je energieverbruik. Lees meer op Bespaartips warm water.

6. Hou je huis in de zomer koel met goede zonwering, of neem een groen dak. Check alle tips op Woning koel houden.

7. Vind praktische informatie over het kopen van een hr-ketel en hoe je de cv-ketel zuinig instelt.

Naast de hr-ketel komen er steeds meer alternatieve verwarmingsinstallaties

Energieheld

Lees meer >>

Kalender