Stel uw vraag Subsidie

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn duurzaam: ze zetten zonne-energie om in stroom. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren jouw panelen elektriciteit. De populairste zonnepanelen zetten 12 tot 16 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit. In 2 jaar heeft een zonnepaneel al meer energie bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren jouw zonnepanelen nog 23 jaar milieuwinst!

Het grootste voordeel van zonnepanelen is voor veel mensen de besparing die de zonnepanelen opleveren. Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig en zijn dan ook goedkoop in gebruik. Zonnepanelen zien er wellicht kwetsbaar uit, maar dit zijn ze absoluut niet. Dit is onder andere af te zien aan de lange levensduur. De meeste zonnepanelen gaan tegenwoordig minstens 25 jaar mee.

Een set van 10 zonnepanelen kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer 4.700 euro (prijs maart 2019). De btw kun je terugvragen van de Belastingdienst: dat levert je 760 euro op. De winst die je maakt met zonnepanelen op je dak is vergelijkbaar met 6 procent spaarrente. Een duurzame én slimme aankoop dus.

Met meer zonnepanelen ben je naar verhouding voordeliger uit. Dat komt doordat de prijs per Wattpiek lager is bij een groter aantal. Een set van 6 panelen kost bijvoorbeeld 1,73 euro per Wattpiek, een set van 18 panelen maar 1,40 euro per Wattpiek (prijzen maart 2019, inclusief installatie). Je kunt het ook omrekenen naar een prijs per paneel: bij een set van 6 panelen kost een paneel 520 euro (inclusief installatie), bij een set van 18 panelen is dat 420 euro. In de praktijk geven verkopers van zonnepanelen meestal geen prijs per paneel.

Aantal panelen Prijs (€/Wp) Vermogen systeem (Wp) Totaalprijs (€) Totaalprijs incl btw teruggave (€) Opbrengst per jaar (€)
6 1,73 1.800 3.100 2.600 350
10 1,58 3.000 4.700 4.000 600
18 1,40 5.400 7.600 6.400 1.050

Gemiddelde kosten inclusief installatie en btw; Wp = watt-piek. Bron: Milieu Centraal.

Zonnepanelen maken op het dak van je woning elektriciteit. Dat kunnen ze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Dat heet een fotovoltaïsche reactie (in Engels photo voltaic, vandaar PV-systeem). Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektrictiteitsnet, zijn behalve panelen ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

1. Voor zonnepanelen op je dak heb je geen vergunning nodig. Er zijn alleen uitzonderingen voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doe altijd navraag bij je gemeente of kijk op Omgevingsloket.

2. Milieu Centraal heeft een handige checklist (pdf) met aandachtspunten gemaakt voor het gesprek over de offerte.

3. Wil je ook warm water van zonne-energie? Kijk of een Zonneboiler iets voor jou is. 

4. Particulieren kunnen de btw op aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Lees hoe eenvoudig dit is op Btw op zonnepanelen terugvragen.

5. De stroom die je aan het elektriciteitsnet levert kun je wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Dit heet salderen. De regeling verandert vanaf 2023

6. Bekijk tips en foto's met voorbeelden hoe je de panelen mooi kunt neerleggen.

Zonnepanelen verdien je in 7-8 jaar terug en leveren zo'n 25 jaar duurzame stroom!

Energieheld

Lees meer >>

Kalender