Stel uw vraag Subsidie

Linekes evaring met Stimuleringslening Duurzaam Thuis

Lineke Jantzen uit Kerkrade was meteen enthousiast toen ze van de Stimuleringslening Duurzaam Thuis hoorde. Ze kon met de regeling van de provincie Limburg niet alleen zonnepanelen plaatsen, maar had ook de mogelijkheid om levensloopbestendige maatregelen door te voeren. “Dankzij de lening is mijn leefsituatie prettiger geworden en kan ik langer thuis blijven wonen.”


 


“Aanvankelijk wilde ik enkel zonnepanelen plaatsen via een financiering bij de gemeente”, vertelt Lineke. “Tot een klusjesman mij wees op de Stimuleringslening van de provincie. Ik zag op het aanvraagformulier dat er meer mogelijkheden binnen de regeling vallen dan alleen zonnepanelen. De levensloopbestendige maatregelen vond ik gezien mijn leeftijd erg aantrekkelijk.” Ze leende 25.000 euro, die ze in 15 jaar terugbetaalt. “Inmiddels liggen er 19 zonnepanelen op het dak en heb ik een inloopdouche in de badkamer op de eerste etage. In de badkamer zitten ook nieuwe radiatoren, die de gehele ruimte goed verwarmen. Op de begane grond werd het toilet verhoogd en is een leiding naar de garage gemaakt voor een wasmachineaansluiting. Met het oog op de toekomst is het een fijn idee dat ik die voorziening beneden heb.”

Hoewel er al een hoop gebeurd is, is nog niet alles gedaan. Lineke: “Er wordt nog asbest van het dak van de garage verwijderd en asbesthoudende golfplaten in de tuin weggehaald. De garage krijgt daarna een nieuw dak. En ik heb een offerte liggen voor een automatische garagedeur die ik vanuit de auto kan openen met een afstandsbediening. Dat is prettig als je fysiek minder mobiel wordt, maar het geeft ook een veilig gevoel. Zodra de asbestwerkzaamheden achter de rug zijn, laat ik die deur plaatsen. En ook nog een alarmsysteem. Ik verwacht dat in het eerste kwartaal van 2019 alles af is. Dan weet ik of ik uit de lening geld over heb voor meer maatregelen.”

Per woning kunnen maximaal twee Stimuleringsleningen aangevraagd worden met een totaal leenbedrag van 35.000 euro. Lineke heeft de smaak te pakken en maakt al plannen voor een tweede lening. “Die zou dan 10.000 euro bedragen. De lening moet ik wel aanvragen voordat ik 75 jaar wordt, omdat het anders geen consumptieve lening meer is, maar een hypothecair krediet. Dat zou betekenen dat ik bijvoorbeeld notariskosten maak en dat vind ik zonde.” En wat wil ze met het geld doen? “Ik heb genoeg plannen, maar moet de kosten nog op een rijtje zetten. Graag zou ik investeren in een badkamer en/of slaapkamer op de begane grond. Dat zou betekenen dat een traplift niet nodig is. Ook vind ik een alarmsysteem in het hele huis een veilig idee. In ieder geval allemaal maatregelen gericht op veiligheid en langer thuis wonen.”

“Het grote voordeel van de lening vind ik dat ik alles in één keer kan laten doen”, vervolgt Lineke. “De maatregelen had ik anders ook wel genomen, maar dan had het langer geduurd, omdat ik ervoor zou moeten sparen. Nu kan ik volop van mijn huis genieten en hier zo lang mogelijk blijven wonen. De lening is daarom een mooie oplossing voor oudere mensen.”

Lees meer over de Stimuleringslening.

Dankzij de lening kan ik duurzaam én langer thuis blijven wonen.

Kalender