Stel uw vraag Subsidie

Dakisolatie

Een dak zonder isolatie verliest veel warmte: het is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s op je energierekening en woon je comfortabeler. Als je de zolder verwarmt, is het voordeel in een gemiddelde hoekwoning/2-onder-1-kap zo’n € 750 per jaar. Bij een onverwarmde zolder bespaar je ongeveer € 400.


Meer dan 8 van de 10 woningen heeft al dakisolatie, maar de meeste daken zijn matig geïsoleerd. Het is zeker de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Sommige maatregelen kun je prima zelf uitvoeren. Een goed geïsoleerd dak is beter voor het milieu. Je woning verliest minder warmte zodat je minder gas of stroom verbruikt. Dat scheelt CO2-uitstoot en is dus goed voor het klimaat.


Het isoleren van een schuin dak van een gemiddelde hoekwoning/2-onder-1-kap kost ongeveer 4.700 euro als je het laat doen (inclusief afwerking met bijvoorbeeld gipsplaten). Als je het zelf doet, betaal je alleen 1.000 euro aan materialen.

Het rendement van investeren in dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 7 procent op een spaarrekening. Dakisolatie verhoogt meestal ook de waarde van je huis. Dakisolatie levert van alle verbeteringen aan je huis de meeste energiebesparing op: jaarlijks 1.000 m3 gas bij een gemiddelde eengezinswoning met verwarmde zolder.

Dakisolatie levert van alle verbeteringen aan je huis de grootste besparing op: jaarlijks 900 m3 gas bij een gemiddelde hoekwoning/2-onder-1-kap met verwarmde zolder. Dat is 700 euro per jaar!

Dakisolatie (Rc = 4) Kosten uitbesteden (euro) Kosten zelf doen (euro) Besparing euro per jaar Besparing gas per jaar
Isoleren schuin dak (verwarmde zolder) 4.700 1.000 750 euro 900 m3
Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder) 2.500* 1.000* 400 euro 500 m3
Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder) 1.000 450 400 euro 500 m3
Isoleren plat dak** 3.300 1.500 600 euro 750 m3

*) Onverwarmde zolder die gebruikt wordt als opbergruimte; het isolatiemateriaal wordt zonder afwerking aangebracht.

**) Extra kosten voor isoleren plat dak als de dakbedekking toch al vervangen moet worden. De kosten van de dakbedekking zelf zitten hier niet bij in.

Uitgangspunten: schuin dak 67 m2 , zoldervloer 47 m2, plat dak 47 m2, verwarming met hr-combiketel, gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) 16 graden bij verwarmde zolder, 12 graden bij onverwarmde zolder, gasprijs van 81,4 cent per m3 (prijspeil 2020).

Er zijn vier manieren om een niet-geïsoleerd schuin dak te isoleren.

Binnenkant van het dak isoleren

Het isoleren van de binnenkant van een schuin dak levert goede tot zeer goede isolatie op. Als je een beetje handig bent, is dit een klus die je goed zelf kunt doen. Zorg in elk geval dat je weet hoe je dak in elkaar zit: welke materialen zijn gebruikt, ligt er folie onder de pannen? Als er al een dampremmende laag in je dak zit, moet je klimaatfolie gebruiken.

Dakpannen eraf, isolatie aan de buitenkant en pannen er weer op

Deze dakisolatie levert de beste isolatiewaarde, omdat het isolatiemateriaal niet onderbroken wordt door de balken van het dak en omdat er ruimte is voor voldoende isolatiemateriaal. Door het isolatiemateriaal wordt het dak hoger en moet de aansluiting met de dakgoot opnieuw gemaakt worden. Houd er wel rekening mee dat u voor deze vorm van dakisolatie (dakisolatie aan de buitenkant) een omgevingsvergunning bij uw gemeente aan dient te vragen. Kijk op de website van uw gemeente voor het aanvragen van deze vergunning. Daarnaast is dit in de meeste gevallen ook een klus voor een professioneel bedrijf. Een goed moment is wanneer het dak gerenoveerd moet worden, dan moeten de dakpannen er toch af. 

Isolatie onder de dakpannen spuiten of blazen

Het is ook mogelijk om isolatiemateriaal onder de dakpannen te spuiten of blazen door een na-isolatie bedrijf, bijvoorbeeld PUR-schuim, vlokken van glaswol of steenwol of EPS thermoparels (piepschuim balletjes). Dit gebeurt van buitenaf, zodat je de zolder niet hoeft op te ruimen. Deze vorm van dakisolatie is alleen aan te raden als er geen andere mogelijkheden zijn. Het levert namelijk maar matige isolatie op. Bovendien kan bij latere werkzaamheden aan het dak veel rommel vrijkomen.

Zoldervloer of plafond isoleren

Gebruik je de zolder niet als woon-, werk- of slaapruimte én kun je hem met een luik of deur afsluiten? Dan is het een goed idee om de vloer van de zolder te isoleren. Daarmee bespaar je evenveel als met isolatie van het schuine dak. Bovendien heb je minder materiaal nodig dan bij isolatie van het schuine dak én het is eenvoudiger. Zorg altijd voor een dampremmende laag aan de warme kant, dus onder het isolatiemateriaal. Het makkelijkste is om beloopbare isolatieplaten op de zoldervloer te leggen.

Ook kun je isolatiemateriaal tussen de vloerbalken leggen en daarop vloerplaten aanbrengen. Vergeet niet het luik te isoleren en kieren tussen luik en zoldervloer dicht te maken met isolatieband. Je kan er ook voor kiezen om het plafond direct onder de zoldervloer te isoleren.

Open zolder? Isoleren zoldervloer geen zin

Als je een open zolder hebt, die niet met een deur of luik afgesloten kan worden, dan heeft isolatie van de zoldervloer geen zin. Je moet in dat geval de binnen- of buitenkant van het dak isoleren. Ook als je in de toekomst je zolder als slaap-, werk- of woonruimte wilt gaan gebruiken, is het verstandig om nu al te kiezen voor isolatie van het dak.

Isolatie van een bestaand plat dak

Je kunt een niet-geïsoleerd plat dak op verschillende manieren laten isoleren. Isolatie van een plat dak is altijd werk voor een professioneel bedrijf. Een doe-het-zelver kan dit beter niet zelf doen, omdat het risico op vochtproblemen en rottend dakhout of schimmel zeer groot is. Een goed moment is wanneer het dak gerenoveerd moet worden, dan moet de dakbedekking er toch af.

1. Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Als je dakisolatie combineert met het isoleren van je vloer, spouwmuur, gevel (binnen of buiten) of ramen, kun je ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Kijk voor alle voorwaarden op Subsidie energiebesparing eigen huis.

2. Doe het meteen goed en kies voor een hoge isolatiewaarde (Rc-waarde van 4 of meer). Dat kost je niet veel extra aan isolatiemateriaal en levert veel meer besparing op.

3. Heb je nu matige dakisolatie? Dan is het de moeite waard om die te verbeteren.

4. Isoleren is ook nuttig als je de zolder niet verwarmt. Je huis verliest veel warmte via zo’n koude zolder of vliering. Je kunt er in dit geval ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren: dat is eenvoudiger en goedkoper.

5. Wil je zelf de binnenkant van een pannendak isoleren? Milieu Centraal heeft een speciale pagina over Zelf dak isoleren met handige tips.

6. Laat het isoleren van een plat dak over aan een professional. Een plat dak kan het best aan de bovenkant geïsoleerd worden. Isolatie aan de onderkant (van binnenuit) geeft een groot risico op rottend hout in je dak of schimmel op je plafond. 

7. Wil je een groen dak met plantjes? Dat isoleert onvoldoende, dus isolatie blijft nodig!

8. Met dakisolatie is je bovenverdieping ook koeler in de zomer. Je hebt dan minder snel airco nodig.

9. Wil je je hele huis energiezuinig en aardgasvrij maken? Check op Verbeterjehuis.nl wat je in jouw huis allemaal kunt doen en wat het kost en oplevert.

10. Op Energiesubsidiewijzer vind je een compleet overzicht van subsidies en leningen om je huis energiezuinig te maken.

Het is de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren

Energieheld

Lees meer >>

Kalender