Het was altijd een wens van Siemen en Pauline om een keer zelf een woning te laten ontwerpen en bouwen, bij voorkeur met duurzame voorzieningen. Vorig jaar ging hun droom in vervulling en sinds februari 2018 wonen ze in een duurzaam en levensloopbestendig huis.
Dat er geen gasaansluiting zou komen in ons nieuwe huis was ook van begin af aan een voorwaarde. We moeten met zijn allen van het aardgas af in de toekomst; gas raakt op den duur op en kan zelfs speelbal worden van geopolitieke verhoudingen. Maar ja, wat heb je in plaats van gas? We hebben ons goed ingelezen in de verschillende technieken en hebben gekozen voor de lucht/water-warmtepomp. Warmtepompen zijn in staat om uit temperatuurverschillen in de lucht, het water en de bodem voldoende energie te halen voor warm water en een aangenaam verwarmd huis. Dergelijke systemen werken volgens het principe van de ‘omgekeerde koelkast’. Een warmtepomp verwarmt en verkoelt je huis op een energiezuinige manier. Het is bij ons nu standaard 22°C, in de warme zomerdagen was het heerlijk koel! Er bestaan verschillende warmtepompsystemen met diverse prijskaartjes. Onze tip: kijk bij wat bij jou en jouw manier van leven past.
We realiseren ons dat we met onze ‘voetafdruk’ op deze wereld een natuurlijk en beter leefklimaat klimaat kunnen en moeten maken. Door zoveel als mogelijk en betaalbaar is, milieubewust bezig te zijn. De zon is een onuitputtelijke bron van energie dus voor het opwekken van elektriciteit hebben we sinds kort 29 zonnepanelen op ons dak laten aanleggen. In tegenstelling tot de warmtepomp waar de nadruk ligt op het verkrijgen van comfort, heb je bij het gebruik van zonnepanelen meteen vanaf dag één er profijt van. Je verdient de investering terug doordat het vooralsnog gesaldeerd wordt met de elektriciteitsrekening. Hoewel er geen subsidie meer gegeven wordt op de aanschaf van zonnepanelen, zijn er wel zogenaamde duurzaamheidsleningen met een lage rente bij de provincie te verkrijgen. Ik ga er altijd vanuit dat je er subsidie voor krijgt tot het tegendeel beweerd wordt! Dus kijk naar wat wordt aangeboden.
Bij het (ver)bouwen van je huis kun je veel leren van anderen, van kostenbesparende, innovatieve en duurzame oplossingen tot architectuur. Bijvoorbeeld hoe je nieuwe huis het beste op de kavel staat; ons huis is gelegen met de rug naar de zon. Dat klinkt vreemd maar het is heerlijk, zeker omdat de zon dan niet direct fel de woonkamer inschijnt. We hebben een redelijk dichte woning met veel openheid naar de tuin toe. En in deze tuin hebben we een wadi, een kuil met gras bedekt, waar het regenwater op het eigen terrein wordt afgevoerd. Echt ideaal als je op een zandbodem woont.
- een warmtepomp (lucht-water) en balansventilatie via Installatiebedrijf Versleijen uit Oirlo, http://www.versleijen.com/nl/
- waterontharder
- 29 zonnepanelen
- zeer goed geïsoleerd: dak, spuw, vloer
- eigen wadi voor opvangen en infiltreren van regenwater
- inductiekookplaat
- energiezuinige koelkast
- Led-verlichting
- regenwaterafkoppeling
- groene energie
Schrappen kennis- en ervaringstoets...
Schrappen kennis- en ervaringstoets bij verduurzamingshypotheek
Verruiming budget subsidie SEEH voo...
Verruiming budget subsidie SEEH voor VvE's
Geluidseisen warmtepompen en aircoâ...
Geluidseisen warmtepompen en airco’s worden aangescherpt
Standaard voor woningisolatie gepre...
Standaard voor woningisolatie gepresenteerd