Stel uw vraag Subsidie

Gevelisolatie

Gevelisolatie geeft veel comfort. Je huis verliest veel minder warmte; er zit als het ware een lekkere jas omheen. De verwarming slaat dan minder vaak aan: dat scheelt geld en CO2-uitstoot.

Voor het isoleren van je gevel zijn er twee opties.

1. Buitenmuur isoleren aan de buitenkant
2. Buitenmuur isoleren met voorzetwand

 

Buitenmuur isoleren aan de buitenkant

Bij deze manier van buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muren 'geplakt'. Je huis wordt dus iets dikker. Vervolgens laat je dit afwerken met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten. Je nieuwe buitenmuren lijken hierdoor weer op de oude.

 

Buitenmuur isoleren met voorzetwand

Je kunt de buitenmuur van je huis isoleren met voorzetwanden. Handig als je enkelsteens muren hebt (muren zonder spouwruimte), maar ook als je spouwmuurisolatie verder wilt verbeteren. Je kunt de buitenmuren isoleren van binnenuit, door een voorzetwand te plaatsen tegen de wanden van alle buitenmuren. Je kunt dit afwerken met stuc, muurverf of behang. De muren komen maximaal 10 cm naar binnen, dus je verliest wel wat vloeroppervlak.

Met gevelisolatie gaat je energierekening omlaag, maar je doet het vooral voor het comfort en het klimaat. Je huis blijft lekker warm en je gebruikt minder energie.

 

Buitenmuur isoleren aan de buitenkant

  Kosten* Besparing** Besparing gas
Tussenwoning (40 m2 gevel) € 5.100 € 350 450 m3
Hoekwoning/2-1 kap (100 m2 gevel) € 13.000 € 900 1100 m3
Vrijstaand huis klein (120 m2 gevel) € 15.000 € 1.100 1300 m3
Vrijstaand huis groot (190 m2 gevel) € 25.000 € 1.700 2100 m3

 

*) Oppervlak gevel: tussenwoning 40 m2, hoekwoning 98 m2, 2 onder 1 kap 99 m2, klein vrijstaand huis 120 m2, groot vrijstaand huis 190 m2.

**) Kosten berekend voor isolatiewaarde Rc=4, met verlaagd btw-tarief voor arbeid van 6%, inclusief 21% btw op overige kosten, afwerking met sierpleister (afwerking met steenstrips is duurder).

***) Berekening geldt voor isolatiewaarde Rc=4, een woning gestookt met een hr-ketel, een gemiddelde binnentemperatuur van 17 graden (berekend over dag en nacht) en gasprijs 81,4 cent per m3 (prijspeil 2020).

 

Buitenmuur isoleren met voorzetwand

In een gemiddelde hoekwoning kost het voor de woonkamer ongeveer € 1.200 (30m2) als je de voorzetwanden zelf plaatst. Als je het laat doen, ben je ongeveer € 3.000 kwijt. Je bespaart per jaar ongeveer € 230 aan energiekosten.

1. Subsidie: als je isolatie tegen de buitenmuur combineert met een andere isolatiemaatregel (dak, spouwmuur, vloer of ramen) óf met een warmte-maatregel (warmtepomp, zonneboiler of aansluiting warmtenet), kun je ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Kijk voor alle voorwaarden op Subsidie voor isolatie.

2. Je kunt kiezen uit 3 soorten afwerking: steenstrips, stucwerk (sierpleister) of gevelbekleding (hout, kunststof, cementplaten). Steenstrips zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten, google voor inspiratie eens naar afbeeldingen ‘steenstrips buitengevel’.

3. Je kozijnen kunnen meestal blijven zitten. Er zijn speciale dunnere strips om de isolatie goed op de kozijnen of dakrand te laten aansluiten. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan is dit een goed moment om isolerende kozijnen en triple glas te nemen.

4. Door buitengevelisolatie gaat je woning er iets anders uitzien. Daarom heb je een vergunning nodig van je gemeente. Vraag die op tijd aan via het Omgevingsloket. Bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitengevelisolatie niet altijd toegestaan.

5. Misschien mag je van de gemeente de voorkant van je woning niet veranderen, maar de achter- en zijgevels wel. Vraag dit na bij de gemeente. Je kunt de voorgevel dan isoleren met een voorzetwand binnen.

6. Is het lastig of onmogelijk om de buitenmuren van buitenaf te isoleren? Overweeg spouwmuurisolatie plus een isolerende voorzetwand aan de binnenkant. Als je handig bent, kun je zelf een voorzetwand met isolatie plaatsen. Daarvoor zijn handige kant en klare isolatiepanelen met afwerking op de markt.

7. Weet je niet of je buitenmuren al geïsoleerd zijn? In de Isolatiecheck staan handige tips, foto's en video's waarmee je het kunt checken.

1. Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Je kunt daarmee ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Je moet dan wel twee delen van je huis isoleren, dus behalve de gevel bijvoorbeeld ook het dakspouwmuur, de vloer of ramen. Je mag de gevelisolatie ook combineren met een warmtepompzonneboiler of warmtenet-aansluiting. Je moet dus twee maatregelen nemen om de subsidie te krijgen. Bekijk de voorwaarden op: Subsidie voor isolatie.

2. Voorzetwanden plaatsen geeft rommel in huis. Een handig moment om voorzetwanden te plaatsen, is als je een kamer opknapt, gaat verbouwen, of als je een nieuw huis hebt gekocht.

3. Staat er een radiator tegen de muur? Die moet je een stukje verplaatsen. Verder verandert de aansluiting van de muur op de kozijnen en plinten, en moet je misschien stopcontacten aanpassen. Bedenk van tevoren hoe je het wilt hebben. 

4. Controleer hoe het zit met je isolatie. De meeste huizen die ná het jaar 2000 zijn gebouwd, hebben al goede isolatie. Toch zegt bouwjaar niet alles. Oudere huizen zijn bijvoorbeeld soms na-geïsoleerd. Gebruik de hulp Check je isolatie om de isolatie in jouw huis te controleren.

5. Een vergunning is niet nodig voor het plaatsen van een voorzetwand. Uitzondering: woon je in een Rijksmonument waarvan het interieur ook monumentaal is? Dan heb je wél een vergunning nodig. Check dit bij je gemeente.

Wat een comfort, heerlijk!

Energieheld

Lees meer >>

Kalender