Stel uw vraag Subsidie

Glas isolatie

HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. De warmte blijft in huis en je energierekening gaat omlaag. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Ga dan voor nieuwe isolerende kozijnen met triple (driedubbel) glas. Wil je alleen het glas vervangen? Kies dan voor HR++ of triple glas.

Met HR++ of triple glas woon je comfortabeler: je hebt geen tocht en kou bij de ramen en geen condens aan de binnenkant van het raam. Ook fijn: je hoort veel minder geluid van buiten. En je helpt het klimaat, want je verbruikt minder energie en veroorzaakt dus minder CO2!

Als je in een gemiddelde tussenwoning met alleen enkel glas (20 m2) alle ruiten vervangt door HR++ glas, geef je zo'n 240 euro per jaar minder uit aan je energierekening.

Hieronder zie je wat je bespaart als je in het hele huis HR++ glas laat plaatsen (in bestaande kozijnen).

Kosten Je bespaart elk jaar (vergeleken met enkel glas) Je bespaart elk jaar (vergeleken met dubbel glas)
Tussenwoning € 3.100 € 240 € 130
Hoekwoning/ 2-1 kap € 3.500 € 270 € 140
Vrijstaand huis € 4.700 € 450 € 190

Besparing berekend met hr-ketel en gasprijs van 81,4 cent per m3 (prijspeil 2020)

Als je kozijnen gaat vervangen, heb je sowieso kosten. In een hoekwoning kosten nieuwe kozijnen met HR++ glas € 8.100. Isolerende kozijnen met triple glas zijn ongeveer 20 procent duurder. Voor een hoekwoning komt dat neer op zo'n € 1.500 extra. Maar daarmee bespaar je ook meer: € 90 per jaar extra. Bedenk dat kozijnen en glas heel lang mee gaan.

Hieronder zie je de kosten en besparing voor isolerende kozijnen met triple glas per woningtype.

  Kosten Je bespaart elk jaar (vergeleken met enkel glas) Je bespaart elk jaar (vergeleken met dubbel glas)
Tussenwoning € 8.400 € 390 € 210
Hoekwoning / 2-onder-1-kap € 9.600 € 450 € 230
Vrijstaande woning € 12.700 € 600 € 310

Triple glas in hele huis in nieuwe, isolerende kozijnen. Besparing berekend met hr-ketel en gasprijs van 81,4 cent per m3.

Het vervangen van het glas of kozijnen is geen grote klus. Je kunt je hele huis in 5 werkdagen van nieuwe ramen en kozijnen laten voorzien. En het geeft weinig rommel in huis: je hoeft alleen wat meubels te verplaatsen en na afloop schoon te maken. Alleen glas vervangen: kies triple of HR++ glas Triple glas en HR++ glas zijn nu de standaard als je je ramen gaat vervangen. Het is zonde om voor een lagere isolatiewaarde te kiezen. Met triple glas en HR++ glas bespaar je veel meer energie dan met gewoon dubbel glas ('thermopane glas') en de extra kosten vallen mee. Triple glas is soms te dik of te zwaar om in bestaande ‘draaiende’ kozijnen te plaatsen (dat zijn ramen die open kunnen). Vervang dan het hele kozijn of kies voor HR++ glas. Pas wel op met verschillende soorten glas in één gevel: plaats je bijvoorbeeld triple glas in een groot kozijn en HR++glas in een kleiner raam dat ernaast zit (en dat open kan), dan zie je een beetje verschil in kleur en lichtinval. Meestal is dit niet hinderlijk, maar je kunt het glasbedrijf vragen om vooraf het verschil te laten zien. Kozijnen vervangen? Ga meteen voor triple glas Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor nieuwe kozijnen met triple glas en dubbele kierdichting. Daarmee heb je in één klap de beste isolatie voor jouw ramen. De meerkosten van triple glas vallen erg mee: het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple glas kost ongeveer 20% meer dan met HR++ glas. Nieuwe kozijnen met gewoon dubbel glas zijn even duur als met HR++ glas. Kozijnen voor triple glas zijn er in alle materialen: hout, kunststof, aluminium of staal met thermische onderbreking. Kies voor kozijnen met een dubbele kierdichting en een lage U-waarde: maximaal 1,3 W/m2K. Enkel glas? Meteen vervangen! Heb je enkel glas, dan wordt geadviseerd om het meteen te vervangen door triple glas of HR++ glas. Ook als je kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn en ook in ruimtes die je niet verwarmt. Houten kozijnen die nog goed zijn, kunnen meestal aangepast worden door de sponningen uit te frezen en glaslatten te gebruiken. Neem je triple glas, dan kun je overigens beter nieuwe, isolerende kozijnen nemen, omdat je anders nog warmte verliest via het kozijn. Met triple glas of HR++ glas bespaar je niet alleen veel energie, je hebt ook veel meer comfort: je huis houdt de warmte beter vast en je hoort minder geluid van buiten.

1. Er is een aantrekkelijke subsidie voor isolatie. Combineer het plaatsen van HR++ of triple glas met het isoleren van je dak, vloer, spouwmuur, binnengevel of buitengevel en je krijgt ongeveer 20 procent van de kosten terug. Kijk voor alle voorwaarden op Subsidie energiebesparing eigen huis.

2. Ga je kozijnen vervangen, kies dan meteen voor triple glas en goed isolerende kozijnen met dubbele kierdichting. Dit is iets duurder dan kozijnen met HR++ glas, maar je hebt nog meer comfort en het bespaart ook meer.

3. Enkel glas is niet meer van deze tijd. Voor het klimaat en jouw woonplezier is het goed om dit overal in huis te vervangen door triple glas of HR++ glas, ook als je kozijnen nog goed zijn.

4. Heb je gewoon dubbelglas in je woonkamer en keuken? Voor je woongenot en het milieu is het de moeite waard om dit te vervangen door HR++ glas of triple glas.

5. Nooit meer onderhoud aan je kozijnen? Overweeg om je houten kozijnen te vervangen door kunststof kozijnen met triple glas. Dat scheelt gedoe én kosten: een schilder is niet meer nodig.

6. Ventileren is belangrijk. Laat ventilatieroosters in je ramen plaatsen of zorg voor klepraampjes (met inbraakbeveiliging) die je open kunt zetten.

7. Wil je je hele huis energiezuinig en aardgasvrij maken? Check op Verbeterjehuis.nl wat je in jouw huis allemaal kunt doen en wat het kost en oplevert.

8. Op Energiesubsidiewijzer vind je een compleet overzicht van subsidies en leningen om je huis energiezuinig te maken.

Geen tocht meer en veel minder geluid van buitenaf

Energieheld

Lees meer >>

Kalender