Stel uw vraag Subsidie

Glas isolatie

HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. De warmte blijft in huis en je energierekening gaat omlaag. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Ga dan voor nieuwe isolerende kozijnen met triple (driedubbel) glas. Wil je alleen het glas vervangen? Kies dan voor HR++ of triple glas.

De voordelen van isolatieglas merk je meteen: je huis blijft warmer en je voelt minder kou en tocht. Had je nog enkel glas, dan ben je ook af van beslagen ramen en water op de vensterbank. Maar hoe zit het met de financiële voordelen? De kosten betaal je in één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Aantrekkelijk op de lange termijn dus. De winst die je maakt als je enkel glas vervangt door HR++ glas, is vergelijkbaar met een rente van 6 procent op je spaarrekening. En niet te vergeten: het is ook goed voor de waarde van je woning en het klimaat.

HR++ glas in bestaande kozijnen

Wat bespaar je als je alle ramen (21,5 m2) in een gemiddelde hoekwoning vervangt door HR++ glas? Stel, je had overal enkel glas, dan scheelt dat zo’n €390 per jaar aan energiekosten. Als je overal dubbel glas had, dan bespaar je €160 per jaar.

Hieronder vind je een overzicht van de kosten en besparingen als je HR++ glas in het hele huis plaatst (in bestaande kozijnen). De besparing is vergeleken met enkel en met dubbel glas.

Soort woning

Eenmalige

kosten

Eenmalige

subsidie

Jaarlijkse besparing energiekosten

(enkel/dubbel glas)

Jaarlijkse CO2

besparing

(enkel/dubbel glas)

Tussenwoning

€ 3.100

€ 650

€ 310/ € 130

700 kilo / 300 kilo

Hoekwoning

€ 3.900

€ 850

€ 390 / € 160

900 kilo / 350 kilo

2-onder-1-kap

€ 4.400

€ 950

€ 450 / € 180

1.000 kilo / 400 kilo

Vrijstaand huis

€ 4.700

€ 1.000

€ 450 / € 190

1.050 kilo / 450 kilo

De besparing is berekend op basis van een hr-ketel en een gasprijs van 81,4 cent per m3 (prijspeil 2020).

Triple glas in nieuwe, isolerende kozijnen

Ben je van plan om ook je kozijnen te vervangen? Kijk dan naar triple glas. Voor een hele hoekwoning kosten nieuwe kozijnen met HR++ glas € 8.100. Ga je voor isolerende kozijnen met triple glas, dan ben je ongeveer 20 procent duurder uit. Voor een hoekwoning komt dat neer op zo'n € 1.500 extra. Maar daarmee bespaar je ook meer: € 90 per jaar extra. En voor heel wat jaren, want kozijnen en glas gaan lang mee. Lees meer over Isolerende kozijnen.

Wat zijn de kosten en besparingen per type woning voor isolerende kozijnen met triple glas? Ook vergeleken met enkel en met dubbel glas.

Soort woning

Eenmalige

kosten

Eenmalige

subsidie

Jaarlijkse besparing energiekosten

(enkel/dubbel glas)

Jaarlijkse CO2

besparing

(enkel/dubbel glas)

Tussenwoning

€ 8.400

€ 1.900

€ 480/ € 260

900 kilo / 500 kilo

Hoekwoning

€ 10.800

€ 2.400

€ 600 / € 320

1.100 kilo / 600 kilo

2-onder-1-kap

€ 12.000

€ 2.700

€ 670 / € 360

1.300 kilo / 700 kilo

Vrijstaand huis

€ 13.000

€ 2.900

€ 700 / € 380

1.300 kilo / 700 kilo

Triple glas in het hele huis in nieuwe, isolerende kozijnen.

De besparing is berekend op basis van een hr-ketel en een gasprijs van 81,4 cent per m3 (prijspeil 2020). 

Het vervangen van het glas of kozijnen is geen grote klus. Je kunt je hele huis in 5 werkdagen van nieuwe ramen en kozijnen laten voorzien. En het geeft weinig rommel in huis: je hoeft alleen wat meubels te verplaatsen en na afloop schoon te maken. Alleen glas vervangen: kies triple of HR++ glas Triple glas en HR++ glas zijn nu de standaard als je je ramen gaat vervangen. Het is zonde om voor een lagere isolatiewaarde te kiezen. Met triple glas en HR++ glas bespaar je veel meer energie dan met gewoon dubbel glas ('thermopane glas') en de extra kosten vallen mee. Triple glas is soms te dik of te zwaar om in bestaande ‘draaiende’ kozijnen te plaatsen (dat zijn ramen die open kunnen). Vervang dan het hele kozijn of kies voor HR++ glas. Pas wel op met verschillende soorten glas in één gevel: plaats je bijvoorbeeld triple glas in een groot kozijn en HR++glas in een kleiner raam dat ernaast zit (en dat open kan), dan zie je een beetje verschil in kleur en lichtinval. Meestal is dit niet hinderlijk, maar je kunt het glasbedrijf vragen om vooraf het verschil te laten zien. Kozijnen vervangen? Ga meteen voor triple glas Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor nieuwe kozijnen met triple glas en dubbele kierdichting. Daarmee heb je in één klap de beste isolatie voor jouw ramen. De meerkosten van triple glas vallen erg mee: het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple glas kost ongeveer 20% meer dan met HR++ glas. Nieuwe kozijnen met gewoon dubbel glas zijn even duur als met HR++ glas. Kozijnen voor triple glas zijn er in alle materialen: hout, kunststof, aluminium of staal met thermische onderbreking. Kies voor kozijnen met een dubbele kierdichting en een lage U-waarde: maximaal 1,3 W/m2K. Enkel glas? Meteen vervangen! Heb je enkel glas, dan wordt geadviseerd om het meteen te vervangen door triple glas of HR++ glas. Ook als je kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn en ook in ruimtes die je niet verwarmt. Houten kozijnen die nog goed zijn, kunnen meestal aangepast worden door de sponningen uit te frezen en glaslatten te gebruiken. Neem je triple glas, dan kun je overigens beter nieuwe, isolerende kozijnen nemen, omdat je anders nog warmte verliest via het kozijn. Met triple glas of HR++ glas bespaar je niet alleen veel energie, je hebt ook veel meer comfort: je huis houdt de warmte beter vast en je hoort minder geluid van buiten.

1. Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Je kunt daarmee ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Je moet dan wel twee delen van je huis isoleren, dus behalve de nieuwe ramen bijvoorbeeld ook het dakbuitenmuren (binnen of buitende vloer of spouwmuur. Je mag nieuw glas ook combineren met een warmtepompzonneboiler of warmtenet-aansluiting. Je moet dus twee maatregelen nemen om de subsidie te krijgen. Bekijk de voorwaarden op: Subsidie voor isolatie.

2. Als je een hypotheek gaat afsluiten, kun je extra lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000. Meer weten? Kijk op: Extra hypotheekruimte voor energiebesparing

3. Voor maatregelen waarmee je energie bespaart, kun je ook vaak een voordelige lening krijgen, zoals een Energiebespaarlening. En sommige gemeenten geven extra subsidie. Het complete overzicht van alle subsidies staat op: Energiesubsidiewijzer

4. Ga je kozijnen vervangen, kies dan meteen voor triple glas en goed isolerende kozijnen met dubbele kierdichting. Dit is iets duurder dan kozijnen met HR++ glas, maar je hebt nog meer comfort en het bespaart ook meer.

5. Enkel glas is niet meer van deze tijd. Voor het klimaat en jouw woonplezier is het goed om dit overal in huis te vervangen door triple glas of HR++ glas, ook als je kozijnen nog goed zijn.

6. Heb je gewoon dubbelglas in je woonkamer en keuken? Voor je woongenot en het milieu is het de moeite waard om dit te vervangen door HR++ glas of triple glas.

7. Nooit meer onderhoud aan je kozijnen? Overweeg om je houten kozijnen te vervangen door kunststof kozijnen met triple glas. Dat scheelt gedoe én kosten: een schilder is niet meer nodig.

8. Ventileren is belangrijk. Laat ventilatieroosters in je ramen plaatsen of zorg voor klepraampjes (met inbraakbeveiliging) die je open kunt zetten.

9. Wil je je hele huis energiezuinig en aardgasvrij maken? Check op Verbeterjehuis.nl wat je in jouw huis allemaal kunt doen en wat het kost en oplevert.

Voor meer informatie kijk op www.milieucentraal.nl.

Geen tocht meer en veel minder geluid van buitenaf

Energieheld

Lees meer >>

Kalender