Stel uw vraag Subsidie

Duurzaam vervoer

Reizen zorgt voor een flink deel van je CO2-uitstoot. De keuzes voor je dagelijkse vervoer en vakanties maken dus verschil voor het klimaat. Steeds meer mensen pakken de elektrische fiets of trein naar hun werk. Auto nodig? Elektrische auto's zijn steeds aantrekkelijker, en denk ook eens aan deelauto's

1. Fietsen of lopen belast het milieu het minst. Check de vergelijking tussen fiets en auto of kijk eens op Fiets fluitend naar je werk.

2. De trein is altijd een milieuvriendelijke keuze, en in de daluren nog meer dan in de spits.

3. Elektrische openbaar vervoer (trein, tram en metro) is gunstiger voor het milieu dan de gemiddelde bus.

4. Als je een auto koopt, ga dan voor elektrisch: dat scheelt over de hele levensduur 50% CO2-uitstoot. Meer weten over de voordelen, kosten, accubereik en opladen? Kijk op Elektrische auto.

5. Benieuwd of een elektrische auto iets voor jou is? Ontdek het via de Keuzehulp van Milieu Centraal.

6. Toch liever een brandstofauto? Ga voor een nieuw, zuinig model. Oudere auto's zijn aanzienlijk slechter voor het milieu. Zie ook Auto kopen

7. Oudere brommers en scooters zijn echte luchtvervuilers. Het ergst zijn modellen met  een tweetaktmotor. Wil je een scooter, ga dan voor elektrisch.

Met de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) kun je subsidie ontvangen voor het kopen of leasen van een elektrische auto voor privégebruik. Deze regeling is beschikbaar voor nieuwe elektrische auto’s en voor gebruikte elektrische auto’s. De subsidie is aan te vragen vanaf 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is.

De subsidie is aan te vragen via www.rvo.nl/sepp. Daar vind je ook meer informatie over de regeling, de voorwaarden en een lijst met alle auto’s die onder de regeling vallen. 

LET OP: Het subsidiebudget dat in 2020 beschikbaar is gesteld voor koop of lease van nieuwe elektrische personenauto's is opgebruikt. Aanvragen die nu binnenkomen worden doorgeschoven naar 2021.Voor koop of lease van gebruikte elektrische auto's is nog wel budget beschikbaar. Op de website www.rvo.nl/sepp vind je alle details over de subsidieregeling.

Op de website Milieu Centraal is meer onafhankelijke informatie, handige tips en leuke weetjes over duurzaam vervoer terug te vinden.

Fiets, het Openbaar Vervoer of met de (elektrische) auto?

Kalender