Stel uw vraag Subsidie

Duurzaam vervoer

Reizen zorgt voor een flink deel van je CO2-uitstoot. De keuzes voor je dagelijkse vervoer en vakanties maken dus verschil voor het klimaat. Steeds meer mensen pakken de elektrische fiets of trein naar hun werk. Auto nodig? Elektrische auto's zijn steeds aantrekkelijker, en denk ook eens aan deelauto's

1. Fietsen of lopen belast het milieu het minst. Check de vergelijking tussen fiets en auto of kijk eens op Fiets fluitend naar je werk.

2. De trein is altijd een milieuvriendelijke keuze, en in de daluren nog meer dan in de spits.

3. Elektrische openbaar vervoer (trein, tram en metro) is gunstiger voor het milieu dan de gemiddelde bus.

4. Als je een auto koopt, ga dan voor elektrisch: dat scheelt over de hele levensduur 50% CO2-uitstoot. Meer weten over de voordelen, kosten, accubereik en opladen? Kijk op Elektrische auto.

5. Benieuwd of een elektrische auto iets voor jou is? Ontdek het via de Keuzehulp van Milieu Centraal.

6. Toch liever een brandstofauto? Ga voor een nieuw, zuinig model. Oudere auto's zijn aanzienlijk slechter voor het milieu. Zie ook Auto kopen

7. Oudere brommers en scooters zijn echte luchtvervuilers. Het ergst zijn modellen met  een tweetaktmotor. Wil je een scooter, ga dan voor elektrisch.

Met de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) kun je subsidie ontvangen voor het kopen of leasen van een elektrische auto voor privégebruik. Deze regeling is beschikbaar voor nieuwe elektrische auto’s en voor gebruikte elektrische auto’s. De subsidie is aan te vragen vanaf 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is.

De subsidie is aan te vragen via www.rvo.nl/sepp. Daar vind je ook meer informatie over de regeling, de voorwaarden en een lijst met alle auto’s die onder de regeling vallen. 

LET OP: Het subsidieplafond 2021 voor nieuwe elektrische auto’s is overtekend op 4 januari 2021.

Voor nieuwe elektrische personenauto’s is al meer subsidie aangevraagd dan het beschikbare jaarbudget voor 2021. Dit geldt voor koop en lease.

Aanvragen die nu buiten het subsidieplafond voor 2021 vallen, komen mogelijk toch nog in aanmerking voor subsidie. Dit komt doordat sommige eerdere aanvragen zijn afgewezen. Daarom worden alle aanvragen die zijn binnen gekomen op of na 4 januari 2021 toch nog behandeld door RVO. Aanvragers ontvangen hier de komende weken automatisch bericht over van RVO.

Komen er op de dag meer aanvragen zowel digitaal als per post binnen? Dan verloot RVO het nog beschikbare budget. Deze manier van loting ligt vast in de subsidieregeling.

Stand 5 januari 2021 09:00 uur - Nieuwe elektrische personenauto’s: Totaal jaarbudget 2021 is € 1.108.000. Aangevraagd is € 1.108.000. Nog beschikbaar jaarbudget 2021 is € 0

Stand 31 maart 2021 09:00 uur - Gebruikte elektrische personenauto’s: Totaal jaarbudget 2021 is € 13.500.000. Aangevraagd is € 3.068.000. Nog beschikbaar jaarbudget 2021 is € 10.432.000

Deze indicatie van het beschikbare budget geldt voor bovenstaande datum. Iedere dag komen er aanvragen binnen. Wees u ervan bewust dat er altijd een verschil is tussen het getoonde budget op de website en het daadwerkelijk beschikbare budget. RVO is zorgvuldig als het gaat om het geven van betrouwbare en actuele informatie aan de bezoekers van de website van RVO. Zij kan echter niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze pagina of de pagina van RVO geen rechten worden ontleend.

Wilt u weten wat er gebeurt wanneer het budget van het betreffende jaar op is? Ga dan naar de veelgestelde vragen via rvo.nl.

Op de website Milieu Centraal is meer onafhankelijke informatie, handige tips en leuke weetjes over duurzaam vervoer terug te vinden.

Fiets, het Openbaar Vervoer of met de (elektrische) auto?

Kalender