Stel uw vraag Subsidie

Spouwmuur isolatie

Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis: je hebt een lagere energierekening, de warmte blijft in huis en het is goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie veel goedkoper dan je misschien denkt!

Spouwmuurisolatie geeft veel comfort in huis. Je woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. Het is gelijkmatiger warm in huis. Ook de winst voor het milieu is groot: doordat de verwarming minder vaak aanslaat, daalt je gasverbruik en stoot je minder CO2 uit.

Spouwmuurisolatie is de voordeligste methode van gevelisolatie. Je verdient de kosten in ongeveer 3 jaar terug door een lagere energierekening.

  Kosten (incl. btw-verlaging) Besparing* per jaar Besparing in m3 gas
Gemiddelde tussenwoning 800 euro 260 euro 320 m3
Gemiddelde hoekwoning 2.100 euro 700 euro 850 m3
Gemiddelde vrijstaande woning 3.100 euro 1.000 euro 1.300 m3

*) Geldig voor spouwmuurisolatie (Rd = 1,3) in een gemiddelde tussen-, hoek- of vrijstaande woning, met hr-combiketel en een binnentemperatuur van 16,5 graden Celsius (gemiddeld over dag en nacht), bij een gasprijs van 81,4 cent per m3 gas (prijspeil 2020).

De winst van spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een rente van 10 procent op een spaarrekening. 

Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Bijna driekwart van de huizen met spouwmuren in Nederland is al geïsoleerd. Een spouwmuur is een buitengevel die bestaat uit twee stenen muren met daartussen een ruimte (spouw) van 4 tot 6 centimeter. Een gespecialiseerd bedrijf voor spouwmuurisolatie vult die ruimte op, met bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glaswolvlokken. Dit is geen klus voor de doe-het-zelver. Het gevelisolatiebedrijf boort aan de buitenkant gaten in de voegen van de gevel. De gaten komen op ongeveer een meter afstand van elkaar, steeds in het kruispunt van een horizontale en verticale voeg. Via die gaten blaast het bedrijf isolatiemateriaal de spouw in. Uiteraard worden de gaten daarna weer netjes dichtgestopt met specie van dezelfde kleur. Als het klaar is zie je er niets meer van. Onderhoud is niet nodig.

1. Er is een aantrekkelijke subsidie voor isolatie. Als je spouwmuurisolatie combineert met het isoleren van je dak, vloer, gevel (binnen of buiten) of ramen, kun je ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Kijk voor alle voorwaarden op Subsidie energiebesparing eigen huis.

2. Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd: die hebben bij de bouw geen spouwmuurisolatie meegekregen. Woningen van vóór 1920 hebben meestal helemaal geen spouwmuur.

3. Isolatie ontbreekt soms ook bij huizen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van vóór 1975.

4. Wil je je huis energieneutraal maken? Combineer spouwmuurisolatie dan met verdere isolatie aan de binnenkant of buitenkant van de gevel.

5. Spouwmuurisolatie moet goed worden aangebracht. Dit is een klus voor een gecertificeerd isolatiebedrijf. Vraag bij de offerte ook om een inspectie van de buitengevel

6. Heb je vochtplekken in huis (muren, vloer, plafond)? Laat dat bij de inspectie weten.

7. Is spouwmuurisolatie bij jou niet mogelijk? Dan kun je kiezen voor gevelisolatie aan de binnenzijde of gevelisolatie aan de buitenzijde.

8. Wil je je hele huis energiezuinig en aardgasvrij maken? Check op Verbeterjehuis.nl wat je in jouw huis allemaal kunt doen en wat het kost en oplevert. 

9. Op Energiesubsidiewijzer vind je een compleet overzicht van subsidies en leningen om je huis energiezuinig te maken.

Spouwmuur isolatie is veel goedkoper dan je waarschijnlijk denkt

Energieheld

Lees meer >>

Kalender