Stel uw vraag Subsidie

Warmtepomp

Je huis duurzaam verwarmen met minder of geen aardgas: dat kan met een hybride of volledige warmtepomp. Je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt aanzienlijk. Nog 2 pluspunten: je kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én je energierekening gaat omlaag!

Er zijn op dit moment drie soorten warmtepompen. De hybride warmtepomp, de volledige warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een kleine elektrische warmtepomp met een hr-ketel op gas voor extra verwarming als dat nodig is. De warmtepomp doet het meeste werk, de hr-ketel springt bij op koude dagen en is er voor warm water. Een hybride warmtepomp maakt gebruik van warmte die in de lucht zit en maakt daar met een soort koelkastmotor bruikbare warmte van. Met een hybride warmtepomp ga je wel meer stroom verbruiken, maar daar staat tegenover dat je (veel) minder gas verbruikt. Dat is milieuvriendelijk: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met 25 procent. 

Een volledige warmtepomp
Een volledige warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Hij is geschikt als jouw huis goed geïsoleerd is. Je combineert hem met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur (lage temperatuur verwarming).

Ventilatiewarmtepomp
Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Hij gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Een ventilatiewarmtepomp is meestal te klein om je huis helemaal warm mee te krijgen. Daarom heb je er nog een ander apparaat bij nodig, in de meeste huizen zal dat een cv-ketel zijn. Een alternatief is een warmtepompboiler: die zorgt voor warm water uit de kraan. Een ventilatiewarmtepomp is alleen geschikt voor huizen met een mechanisch ventilatiesysteem. Is jouw huis tussen 1976 en 2000 gebouwd , dan is de kans groot dat je zo’n systeem hebt. De warmtepomp komt in de plaats van de ventilatorbox.

Hybride warmtepomp

Met een hybride warmtepomp bespaar je in een gemiddelde eengezinswoning ongeveer € 250 per jaar op je energierekening. We zetten het verbruik van een hr-ketel en een ketel + warmtepomp naast elkaar.

 

Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water

Energiekosten per jaar*

Je bespaart elk jaar

CO2-uitstoot per jaar

hr-ketel

1.700 m3 gas

€ 1.400

-

3.250 kilo

Warmtepomp 5 kW met hr-ketel

850 m3 gas + 2.000 kWh per jaar

€ 1.150

€ 250

2.600 kilo

* Berekend met een gasprijs van 81,4 cent per m3 en een stroomprijs van 22,5 cent per kWh (prijspeil 2020), voor een gemiddelde eengezinswoning met 3 personen. Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en de cv-ketel aan.

Volledige warmtepomp

 

Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (kWh of m3)

Kosten energieverbruik per jaar

Je bespaart elk jaar

Je CO2-uitstoot is per jaar

hr-ketel

1.050 m3 gas

€ 870 (+ € 250 voor je gasaansluiting

-

2.000 kilo

Warmtepomp lucht

3.000 kWh

€ 670

€ 200 (+ € 250 omdat je gasaansluiting weg kan)

1.400 kilo

Warmtepomp bodem

2.200 kWh

€ 500

€ 370 (+ € 250 omdat je gasaansluiting weg kan)

1.100 kilo

*Berekend met een gasprijs van 81,4 cent per m3 en een stroomprijs van 22,5 cent per kWh (prijspeil 2020), voor een goed geïsoleerde gemiddelde eengezinswoning met 3 personen.

Ventilatiewarmtepomp

Hoeveel geld en CO2-uitstoot je bespaart met een ventilatiewarmtepomp is niet goed te zeggen. Hiervan zijn nog geen cijfers uit de praktijk. De besparing hangt af van de hoeveelheid ventilatielucht in jouw huis. Heb je een grote of kleine woning; ventileer je weinig, gemiddeld of veel; en hoe warm stook je je woning.

1. Een volledige warmtepomp is net zo groot als een hoge koelkast. Dat komt vooral door het grote voorraadvat voor warm water. Er zijn modellen die je buiten tegen de muur kunt zetten, zodat je binnen geen ruimte verliest. Je verliest dan wel iets meer warmte.

2. Verwarming met een lagere watertemperatuur is comfortabel, maar werkt wel trager dan gewone verwarming: je huis warmt minder snel op. Daarom is het verstandig om ’s nachts en als je weg bent de thermostaat niet lager te zetten, of hooguit 1 of 2 graden. Dit kost weinig energie: doordat je huis goed geïsoleerd is, houdt het de warmte goed vast. Lees verder op lage temperatuur verwarming.

3. Houd in de gaten hoeveel stroom de warmtepomp verbruikt en of dit overeenkomt met de inschatting. Dit kun je makkelijk doen met een simpele meetstekker tussen het stopcontact en de warmtepomp, of met een energieverbruiksmanager met een tussenstekker.

4. In sommige gemeenten zijn er plannen om hele woonwijken van het aardgas af te koppelen. In een deel van die wijken komt er misschien een duurzaam warmtenet in plaats van een ‘all-electric’ oplossing met warmtepompen. Vraag je gemeente welke plannen er voor jouw wijk zijn, en op welke termijn. Het is zonde om nu een warmtepomp te kopen als je over een aantal jaar op een warmtenet wordt aangesloten.

1. Zet een eerste stap naar duurzame verwarming door je hr-ketel te combineren met een zonneboiler of hybride warmtepomp

2. Wil je volledig overstappen naar duurzame energie voor je verwarming en warm water? Ontwerp samen met een adviseur een heel nieuw systeem. Denk aan goede isolatie, lage temperatuur verwarmingelektrische warmtepomp en een zonneboiler. Lees over Wonen zonder aardgas.

3. Je kunt nu een aantrekkelijke subsidie krijgen als je een zonneboiler of (hybride) warmtepomp neemt, kijk op Subsidie zonneboilers en Subsidie warmtepompen.

4. Gebruik je verwarming slim. Dat scheelt meer dan je misschien denkt. Op Bespaartips verwarmen vind je 6 handige tips.

5. Van al het warme water dat je gebruikt gaat 80 procent naar de douche. Met een waterbesparende douchekop en korter douchen kun je flink besparen op je energieverbruik. Lees meer op Bespaartips warm water.

6. Vind praktische informatie over het kopen van een hr-ketel en hoe je de cv-ketel zuinig instelt.

De warmtepomp zorgt voor het grootste deel van de verwarming en de cv-ketel springt bij als het echt nodig is

Energieheld

Lees meer >>

Kalender