Stel uw vraag Subsidie

Warmtepomp

Een warm huis zónder aardgas: dat kan duurzaam met een warmtepomp. Met deze elektrische verwarming wordt jouw klimaatimpact meteen een flink stuk kleiner. En als je nú een warmtepomp koopt, kun je subsidie krijgen. Check welke warmtepomp voor jouw huis geschikt is.

Er zijn op dit moment drie soorten warmtepompen. De hybride warmtepomp, de volledige warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een kleine elektrische warmtepomp met een hr-ketel op gas voor extra verwarming als dat nodig is. De warmtepomp doet het meeste werk, de hr-ketel springt bij op koude dagen en is er voor warm water. Een hybride warmtepomp maakt gebruik van warmte die in de lucht zit en maakt daar met een soort koelkastmotor bruikbare warmte van. Met een hybride warmtepomp ga je wel meer stroom verbruiken, maar daar staat tegenover dat je (veel) minder gas verbruikt. Dat is milieuvriendelijk: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met 25 procent. 

Een volledige warmtepomp
Een volledige warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Hij is geschikt als jouw huis goed geïsoleerd is. Je combineert hem met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur (lage temperatuur verwarming).

Ventilatiewarmtepomp
Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Hij gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Een ventilatiewarmtepomp is meestal te klein om je huis helemaal warm mee te krijgen. Daarom heb je er nog een ander apparaat bij nodig, in de meeste huizen zal dat een cv-ketel zijn. Een alternatief is een warmtepompboiler: die zorgt voor warm water uit de kraan. Een ventilatiewarmtepomp is alleen geschikt voor huizen met een mechanisch ventilatiesysteem. Is jouw huis tussen 1976 en 2000 gebouwd, dan is de kans groot dat je zo’n systeem hebt. De warmtepomp komt in de plaats van de ventilatorbox.

Meer dan 280.000 huizen in Nederland (2018) hebben al een warmtepomp, alleen in 2018 kwamen er al meer dan 60.000 bij.

HYBRIDE WARMTEPOMP

Wat kost een hybride warmtepomp?

Hybride warmtepomp

prijs

subsidie

Zonder cv-ketel

€ 3.600 tot € 4.600

€ 1.500 - € 1.800

Met nieuwe cv-ketel

€ 4.700 tot € 6.700

€ 1.500 - € 1.800

* Prijs en subsidie voor een hybride warmtepomp van 5 kW. De prijs is inclusief btw en het plaatsen. In de meeste woningen is een hybride warmtepomp van 5 kW voldoende.

 

Wat bespaar je met een hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp bespaar je in een gemiddelde hoekwoning ongeveer € 270 per jaar op je energierekening. We zetten het verbruik van een hr-ketel en een ketel + warmtepomp naast elkaar.

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water Energiekosten per jaar* Je bespaart elk jaar Je CO2-uitstoot is per jaar

hr-ketel

1.900 m3 gas

€ 1.510

-

3.600 kilo

Warmtepomp 5 kW met hr-ketel

930 m3 gas + 2.300 kWh per jaar

€ 1.140

€ 270

2.900 kilo

Berekend met een gasprijs van 79 cent per m3 en een stroomprijs van 22 cent per kWh (prijspeil 2021), voor een gemiddelde eengezinswoning met 3 personen. Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en de cv-ketel aan.

 

VOLLEDIGE WARMTEPOMP

Wat kost een volledige warmtepomp?

Volledige warmtepomp

prijs

subsidie

Warmtepomp lucht, 3 tot 12 kW

€ 6.500 tot € 14.000

€ 1.300 - € 2.500

Warmtepomp bodem, 4 tot 16 kW

€ 8.500 tot € 19.500

€ 2.650 - € 3.400

* Het aantal kW geeft het vermogen van de warmtepomp aan. De prijzen lopen flink uiteen. In de hoogste prijs zit ook het aanleggen van een zwaardere stroomaansluiting en aanpassen van de meterkast.

 

Wat bespaar je met een volledige warmtepomp?

Wat verbruik je in een goed geïsoleerd huis met een hr-ketel of een warmtepomp? Bekijk en vergelijk:

Apparaat Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (kWh of m3) Kosten energieverbruik per jaar Je bespaart elk jaar Je CO2-uitstoot is per jaar

hr-ketel

1.050 m3 gas

€ 850 (+ € 260 voor je gasaansluiting)

-

2.000 kilo

Warmtepomp lucht

3.000 kWh

€ 650

€ 190 (+ € 260 omdat je gasaansluiting weg kan)

1.400 kilo

Warmtepomp bodem

2.200 kWh

€ 490

€ 350 (+ € 260 omdat je gasaansluiting weg kan)

1.100 kilo

* Berekend met een gasprijs van 79 cent per m3 en een stroomprijs van 22 cent per kWh (prijspeil 2021), voor een goed geïsoleerde gemiddelde eengezinswoning met 3 bewoners.

In de tabel staat het energieverbruik van de warmtepomp in een bestaande woning waarvan de isolatie en installaties zijn verbeterd. In een nieuwbouwwoning verbruikt een warmtepomp nog minder energie: een nieuwbouwhuis heeft namelijk zeer goede isolatie, ventilatie en vloerverwarming. Daardoor kan de temperatuur van het verwarmingswater lager zijn. En minder stroomverbruik betekent ook: lagere energiekosten per jaar.

 

VENTILATIEWARMTEPOMP

Wat kost een ventilatiewarmtepomp

Ventilatiewarmtepomp

prijs

subsidie

exclusief cv-ketel

€ 2.500 tot € 4.700

€ 1.250 - € 1.500

inclusief cv-ketel

€ 3.600 tot € 5.800

€ 1.250 - € 1.500

De prijs en subsidie gelden voor een ventilatiewarmtepomp met een vermogen van 1 tot 2 kW. De prijs is inclusief btw en het plaatsen van de warmtepomp. De subsidie gaat er nog vanaf.

 

Wat bespaar je met een ventilatiewarmtepomp?

Met een ventilatiewarmtepomp bespaar je in een gemiddelde eengezinswoning ongeveer € 180 per jaar op je energierekening. We zetten het verbruik van een hr-ketel en een ketel + warmtepomp naast elkaar.

Apparaat

Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water

Energiekosten per jaar

Je bespaart elk jaar

Je CO2-uitstoot is per jaar

hr-ketel

1.050 m3 gas

€ 1.510

-

3.600 kilo

Ventilatie-warmtepomp met hr-ketel

1.200 m3 gas + 1.600 kWh

€ 1.330

€ 180

3.100 kilo

* Gasprijs 79 cent per kubieke meter (m3), stroomprijs 22 cent per kilowattuur (kWh), prijspeil 2021

 

WELKE SUBSIDIES EN LENINGEN ZIJN ER?

Je kunt subsidie krijgen als je een ventilatiewarmtepomp koopt. Lees meer over de voorwaarden en hoe je de subsidie aanvraagt op subsidie warmtepompen.

Op Hoe betaal je de maatregelen lees je meer over leningen en gunstige hypotheken.

1. Een volledige warmtepomp is net zo groot als een hoge koelkast. Dat komt vooral door het grote voorraadvat voor warm water. Er zijn modellen die je buiten tegen de muur kunt zetten, zodat je binnen geen ruimte verliest. Je verliest dan wel iets meer warmte.

2. Verwarming met een lagere watertemperatuur is comfortabel, maar werkt wel trager dan gewone verwarming: je huis warmt minder snel op. Daarom is het verstandig om ’s nachts en als je weg bent de thermostaat niet lager te zetten, of hooguit 1 of 2 graden. Dit kost weinig energie: doordat je huis goed geïsoleerd is, houdt het de warmte goed vast. Lees verder op lage temperatuur verwarming.

3. Houd in de gaten hoeveel stroom de warmtepomp verbruikt en of dit overeenkomt met de inschatting. Dit kun je makkelijk doen met een simpele meetstekker tussen het stopcontact en de warmtepomp, of met een energieverbruiksmanager met een tussenstekker.

4. In sommige gemeenten zijn er plannen om hele woonwijken van het aardgas af te koppelen. In een deel van die wijken komt er misschien een duurzaam warmtenet in plaats van een ‘all-electric’ oplossing met warmtepompen. Vraag je gemeente welke plannen er voor jouw wijk zijn, en op welke termijn. Het is zonde om nu een warmtepomp te kopen als je over een aantal jaar op een warmtenet wordt aangesloten.

1. Zet een eerste stap naar duurzame verwarming door je hr-ketel te combineren met een zonneboiler of hybride warmtepomp

2. Wil je volledig overstappen naar duurzame energie voor je verwarming en warm water? Ontwerp samen met een adviseur een heel nieuw systeem. Denk aan goede isolatielage temperatuurverwarmingelektrische warmtepomp en een zonneboiler. Bekijk het Stappenplan voor aardgasvrij wonen.

3. Je kunt nu een aantrekkelijke subsidie krijgen als je een zonneboiler of (hybride) warmtepomp neemt, kijk op Subsidie zonneboilers en Subsidie warmtepompen.

4. Gebruik je verwarming slim. Dat scheelt meer dan je misschien denkt. Op Bespaartips verwarmen vind je 6 handige tips.

5. Van al het warme water dat je gebruikt gaat 80 procent naar de douche. Met een waterbesparende douchekop en korter douchen kun je flink besparen op je energieverbruik. Lees meer op Bespaartips warm water.

6. Hou je huis in de zomer koel met goede zonwering, of neem een groen dak. Check alle tips op Woning koel houden.

7. Vind praktische informatie over het kopen van een hr-ketel en hoe je de cv-ketel zuinig instelt.

De warmtepomp zorgt voor het grootste deel van de verwarming en de cv-ketel springt bij als het echt nodig is

Energieheld

Lees meer >>

Kalender