Stel uw vraag Subsidie

Vloerisolatie

Vloerisolatie houdt de warmte in huis en bespaart energie. Mensen met vloerisolatie zijn daar erg tevreden over. Wil je ook warmere voeten? Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren.

Met een geïsoleerde vloer voelt je huis prettiger aan. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen en de warmte in je huis blijft beter hangen. Daar kan geen pantoffel tegenop! Omdat je minder warmte verliest, hoeft je cv-ketel (of warmtepomp) minder hard te werken en gaat je energieverbruik omlaag. Ook prettig voor het milieu.

In een gemiddelde hoekwoning bespaar je zo’n € 210 per jaar met isolatie tegen de onderkant van de vloer. Als je het laat doen door een isolatiebedrijf kost het ongeveer € 1.500. Ga je zelf aan de slag? Dan betaal je ongeveer € 650 aan materiaalkosten. Lees meer over Zelf vloer isoleren.

Soort woning

Eenmalige  kosten Eenmalige  subsidie Jaarlijkse besparing energiekosten

Jaarlijkse CO2 besparing

 

Tussenwoning

€ 1.500

€ 310

€ 200

470 kilo

Hoekwoning

€ 1.500

€ 320

€ 210

500 kilo

2-onder-1-kap

€ 1.600

€ 400

€ 250

600 kilo

Vrijstaande woning

€ 2.900

€ 600

€ 390

950 kilo

Besparing berekend met een hr-ketel en gasprijs van 79 cent per m3 (prijspeil 2021). Hoeveel je precies bespaart, hangt af van hoe je je huis verwarmt: hoe hoog zet je de verwarming en hoe vaak staat hij aan? Als je bijna nooit thuis bent en de verwarming nauwelijks aan hebt, bespaar je minder dan wanneer je elke dag thuis bent en altijd de verwarming hoog zet.

De makkelijkste manier om je vloer te isoleren, is aan de onderkant vanuit de kruipruimte. Dit is voor de meeste huizen geschikt en levert zeer goede isolatie op. Het kan als je een kruipruimte hebt die minstens 35 cm hoog is. Tegen de onderkant van de vloer wordt isolatiemateriaal aangebracht, bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Er zijn ook andere manieren om je vloer te isoleren, maar die zijn duurder of lastiger. Of ze geven minder besparing en minder comfort. Isoleren bodem kruipruimte Het isoleren van de bodem van de kruipruimte geeft minder comfort. Ook bespaar je er minder energie mee (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde). Ter vergelijking: met bodemisolatie bespaar je gemiddeld 250 m3 gas per jaar, met isolatie van de onderkant van de vloer is dat 320 m3 gas per jaar. Toch is bodemisolatie soms een optie, namelijk als de kruipruimte lager is dan 35 cm, of als je geen ingang kunt maken naar de kruipruimte. Lees meer op Bodemisolatie. Houten ondervloer: planken weghalen Heb je een lage kruipruimte, een houten ondervloer en ben je toe aan een nieuwe vloer of vloerbedekking? Dan kun je om de meter een aantal vloerplanken weghalen. Daarna kun je folie op de bodem en isolatiemateriaal tussen de vloerbalken (laten) aanbrengen. Vervolgens leg je de planken terug. Je kunt ook alle vloerplanken weghalen, isoleren en nieuwe vloerplanken of -platen leggen. Betonnen ondervloer: isolatie bovenop het beton Heb je een betonnen ondervloer en geen of een lage kruipruimte? Dan kun je isolatie op de bovenkant van het beton (laten) aanbrengen. Kies materiaal dat niet te dik is en toch goed isoleert (bijvoorbeeld 6 cm met Rc=2,3). Bovenop het isolatiemateriaal leg je 2 cm dik plaatmateriaal, bijvoorbeeld underlayment of OSB-platen. Daarbovenop komt de vloerbedekking (tapijt, parket, houten vloer, tegels). Je vloer komt hierdoor wel een stuk hoger te liggen, wat gevolgen heeft voor je drempels, deuren en plinten. Heb je een houten ondervloer, dan is deze methode minder geschikt: je hebt dan kans op houtrot. Dat komt doordat er geen vochtwerende folie op de bodem van de kruipruimte kan worden gelegd. Nieuwe vloer laten aanbrengen Wil je graag vloerverwarming en kun je niet aan de onderkant van de vloer isoleren? Dan wordt het advies gegeven om een hele nieuwe vloer met isolatie te nemen. Vloerverwarming zonder goede isolatie (minimaal Rc = 5) kost veel energie. Het aanleggen van vloerverwarming is sowieso een verbouwing, de extra kosten van een nieuwe vloer zijn dan te overzien.

1. Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Je kunt daarmee ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Je moet dan wel twee delen van je huis isoleren, dus behalve de vloer bijvoorbeeld ook het dakspouwmuur, buitenmuren (binnen of buiten) of ramen. Je mag de vloerisolatie ook combineren met een warmtepompzonneboiler of warmtenet-aansluiting. Je moet dus twee maatregelen nemen om de subsidie te krijgen. Bekijk de voorwaarden op: Subsidie voor isolatie.

2. Heeft je huis een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan is isolatie tegen de onderkant van de vloer een goede keuze. Het is makkelijk aan te brengen en levert veel besparing en comfort op.

3. Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter? Dan zijn er nog andere mogelijkheden, zoals het isoleren van de bodem van de kruipruimte of de vloer van bovenaf isoleren.

4. Isoleer je vloer meteen goed en ga voor zeer goede isolatiewaarde (Rc-waarde). Bij isolatie aan de onderkant van de vloer is dat minstens Rc = 3,5 en bij vloerverwarming minstens Rc = 5.

5. Heb je al matige vloerisolatie van 3 tot 7 centimeter (Rc = 1,3)? Verbeter matige isolatie naar zeer goede isolatie (minstens Rc = 3,5). Dat zorgt voor extra comfort en energiebesparing. 

6. Bijna alle isolatiematerialen hebben een lage milieubelasting. Alleen schapenwol en gespoten PUR met HFK's als blaasmiddel zijn voor het milieu af te raden. Kies bij gespoten PUR voor HFO’s of water als blaasmiddel.

7. Zeer ervaren doe-het-zelvers kunnen de vloer ook zelf isoleren en daarmee kosten besparen. Kijk voor tips bij Zelf vloer isoleren.

8. Wil je je hele huis energiezuinig en aardgasvrij maken? Op Verbeterjehuis.nl ontdek je wat je kunt doen en wat het kost en oplevert.

9. Op Energiesubsidiewijzer vind je een compleet overzicht van subsidies en leningen om je huis energiezuinig te maken.

Weinig rente op je spaarrekening? Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van 8 procent op een spaarrekening.

Energieheld

Lees meer >>

Kalender